iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не можем да използваме всички подпочвени води на Земята

Не можем да използваме всички подпочвени води на Земята 11_1447777035

Целият обем на подземните води на планетата, съдържащи се в скалите и почвата под краката ни, се изчислява на 23 милиона кубични километра. Това съобщи Би Би Си.

Новите изчисления са дело на екип, воден от канадски изследователи. Това количество ще е достатъчно цялата земна повърхност да бъде покрита с течен слой, дълбок 180 метра. За съжаление, само 6% от водния ресурс може да бъде използван от хората. Този малък дял се нарича „модерни“ подпочвени води и е на разположение, тъй като е по-близо до повърхността и е свързан с надземните реки и езера. „Тези използваеми подпочвени води се обновяват най-бързо, но и са най-чувствителни спрямо промените в климата и замърсяването от страна на хората,“ обясни водещият екипа учен Том Глийсън от Университета във Виктория. „Така че те са жизненоважен източник, който трябва да управляваме по-добре,“ допълва Глийсън.

Настоящото изследване показва, че подпочвените води са различно достъпни в различните части на земното кълбо и могат да бъдат с променливо качество. Те могат да се окажат по-солени от океанските води, с високо съдържание на някои метали или други белези на човешка дейност, заради което им е нужна преработка, преди да могат да бъдат използвани за пиене, за селското стопанство или друга битова дейност. Заради това запасите с подпочвени води са още по-ценни, а следващата задача на д-р Глийсън и екипа му ще е да разберат защо определени естествени резервоари биват изчерпвани.

Източник: bgnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.