iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-новият начин за лечение е флоротерапията

Най-новият начин за лечение е флоротерапията 04_1461388315

Умората е ежедневната болест на работещите и заетите хора, като свързаното с нея напрежение са неизбежни, но не и непреодолими. За да ги преборят, хората пътуват, отдават се на шопинг, разтушават се с телевизия, четат и какво ли не. Съществува по-ефикасно средство, което е леснодостъпно и би могло да съпътства част от старите методи. Това е флоротерапията – ключът към хармония със себе си е хармонията с природата. Дори не е нужно да излизате, за да си осигурите такава. Помислете за растения вкъщи. Все пак точно домът е мястото, където почивате. „Моят дом е моята крепост”, казват хората. Не е лоша идеята да направите тази крепост красив замък с разкошна ботаническа градина. Именно в това се състои флоротерапията.

Флоротерапията е най-модерното направление във фитотерапията, въпреки че за нея се говори от векове.

За първи път това направление се споменава от доктор Едуард Бах (1886 - 1936). Той смятал, че докато растат, цветята трупат в себе си енергия.

След откъсването им те отдават тази енергия на средата около себе си и така нормализират енергийното пространство. Бах казвал, че емоционалните проблеми са първопричината за всички останали проблеми, свързани със здравето ни. Болестта е конфликтът между душата и ума, твърдял той. Като начин за противодействие предлагал хората да се възползват от лечебните свойства на цветята и на техните аромати и цветове. Според него цветът на растението е неговата душа – той представлява най-висшия стадий от развитието му и носи максимално енергия. Днес флоротерапията се оформя като алтернативен, холистичен метод благодарение на магическото влияние на някои растения върху човешкото тяло.

Доказано е, че ароматите на растенията оказват положително влияние върху нервната система и поддържат защитните сили на организма. Сред най-обичаните аромати са тези на ментата и мушкатото. Ментата е позната като съдоразширяващо растение премахващо умората. Ароматът на мушкатото пък способства за добрия сън. Миризмата на здравец бори грипа, алергиите и безсънието, а тази на розмарина се препоръчва при дихателни проблеми. Септичната кашлица ще се успокои от няколко кипарисови клонки в помещението, в което стоите. В случай на високо кръвно налягане вдъхнете валериан, ванилия и риган. Едни от най-добрите „чистами“ на въздуха пък са малината и боровинката.

Не само определени билки и подправки, а и голяма част от цветята, които в повечето случаи ние приемаме единствено като украса на дома ни, притежават лечебни свойства. Интересен е фактът, че едно и също растение има различно влияние върху отделните хора. Твърди се, че по състоянието на саксиите на терасата можем да преценим физическото и душевното състояние на обитателите на този дом. Освен че засаждайки цветя, правим обстановката у дома по-уютна, ароматът от тях ни помага да се съсредоточим върху проблемите си и да ги решаваме.

„Всъщност тяхното лековито действие се вижда веднага - коя жена не се усмихва и не лекува духа си, получавайки цветя? И все пак не разчитайте изцяло на един цвят или аромат. Както не бива да разчитате, че един красив букет от човека, който снощи ви е обидил жестоко, ще излекува от веднъж душевните ви рани”, казват запознатите с флоротерапията.

Как различните цветове на растенията ни влияят

Истината е, че цветята въздействат различно в зависимост от цветовете си. Ето какво казват специалистите по флоротерапия. Белите цветя се свързват с чистите помисли и дела - препоръчват се при емоционални кризи. Жълтите цветя са символ на очакването и бъдещето – хората го свързват със слънцето и новия ден. Този цвят е ефективен при инфекциозни заболявания. Червените цветя са символ на сила и стремеж към победа. Те стимулират апетита и нервната система (ако сте напрегнати, по-добре ги изнесете от стаята) и хормоналната активност. Помагат и при болести на вътрешните органи. Зелените цветя показват целеустременост и упоритост. Твърди се, че имат противовъзпалителен ефект и се препоръчват за засилване на паметта и логическото мислене. Сините цветя се характеризират с отпускащото си действие и покоя - намаляват нервната възбудимост и агресивността. Казват, че дори борят вредните навици.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.