iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наш слънчоглед намалява нивата на холестерола

Наш слънчоглед намалява нивата на холестерола 07_1437741102

Австрия има интерес да купи семена от нови видове български слънчоглед, който намалява нивата на холестерола, като хибридите са с високо съдържание на полезната олеинова киселина, която по принцип се съдържа в зехтина и намалява количествата на лошия холестерол в кръвта.

Иновативните сортове ще бъдат представени на поредица полски дни в Плевен, Русе, Добрич и Хисаря в края на юли и началото на август, съобщиха за „Новинар” от Агро Био Семена.

"Всеки район в България е с различни почвено-климатични характеристики. Идеята е, изпитвайки хибридите слънчогледи и царевици, да се покаже как се представят спрямо условията по райони", уточниха експертите.

Сред акцентите на изложенията ще бъдат именно слънчогледовите хибриди с високомаслено съдържание и олеинова киселина. Предимството им е още, че са устойчиви на плевели и мана. Олеиновите хибриди са високодобивни, с високо маслено съдържание над 46 процента и високо съдържание на олеинова киселина - над 84 на сто, допълниха експертите.

Проучвания показват, че олеиновата киселина участва и във формирането на защитната обвивка на нервните окончания, освен това възпрепятства усвояването на наситените мастни киселини, причиняващи редица заболявания. Един от главните източници на олеинова киселина в храните е зехтинът, обясниха специалисти.

Земеделците ще имат възможност да се запознаят и с иновативни хибриди царевица и да увеличат значително добивите си. Ще бъдат представени високодобивни сортове с високо съдържание на лизин и протеин и много добри хранителни качества като храна за животни и производство на концентриран фураж.

Откритите полски дни ще съберат земеделци от цялата страна. Те ще могат да обменят опит и да се запознаят с новите сортове семена на опитни полета в различните райони на страната.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.