iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Насаждения от бял бор съхнат заради бръмбар

Насаждения от бял бор съхнат заради бръмбар 08_1408030878

От съхнене да засегнати 4460 декара иглолистни гори. Те се намират в държавните горски стопанства в Трън, Земен, Брезник и Радомир. Насажденията от бял бор са били нападнати от върхов корояд.

Справка на инвентаризираните площи към края на юни т.г. показва, че процесите на съхнене са най-интензивни в 35-45 годишни култури от бял бор, създадени на по-ниска надморска височина от естествения им ареал.

На територията на Пернишка област най-големи са пораженията в района на „ДГС Трън”, където увеличаването на нападнатите площи от корояда протича с много бързи темпове. Там съхненето е засегнало вече 2500 дка, от които 1000 дка са регистрирани само за първите шест месеца на 2014 г. Подобна е ситуацията и в „ДГС Земен”, където от началото на годината служителите са подали 72 сигнални листа за нападение от корояд на обща площ 1300 дка.

В „ДГС Брезник” също регистрират масово увеличаване на съхненето на иглолистните гори през последните месеци. Досега там са инвентаризирани 411 дка, като обемът на засегнатата дървесина е около 10 000 куб. метра лежаща маса. Към момента най-малко са засегнатите гори в „ДГС Радомир” – 219 дка, но и там горските служители са обезпокоени от неблагоприятната тенденция. За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесина, по предписание на Лесозащитна станция – София са предприети спешни мерки за извършване на санитарни сечи на площ от 1400 дка.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.