iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Направиха репортаж за Минния музей в Перник

Направиха репортаж за Минния музей в Перник 07_1436425639

Възможно ли е да влезеш в мина под земята, без да си миньор? Отговорът е "да", ако бъде посетен единственият подземен минен музей на Балканския полуостров. Той се намира в центъра на Перник - градът на черното злато.

Първата копка на първия български рудник, в който сега се помещава музеят, е направена преди 124 години. Той е действащ до 60-те години на миналия век, когато залежите му са изчерпани.

Галериите на старата мина са дълги 630 метра. За извозването на въглищата е използвана животинската тяга. Там са работили 350 коня, като 250 от тях никога не са излизали над земята.

"В подземните галерии се образува един доста опасен газ, който миньорите наричат гризу. Той е много силно запалим. При най-малката искра може да предизвика взрив. В същото време проблемът е, че този газ няма нито цвят, нито мирис”, разказа пиарът на музея Десислава Миланова.

В онези времена липсата на измервателна техника се компенсирала с канарчета.

"Внасят клетката с канарчето и просто следят поведението му. Ако има такъв газ, канарчето започва да нервничи и да се блъска”, разказа още Миланова.

В сегашния музей едно време миньорите са добивали кафяви въглища. Мястото е автентично и е запазено от създаването на минната галерия. Запазени са и голяма част от локомотивите, вагонетките и други безценни машини.

Днес в музея се провеждат модни ревюта, сватби и театрални постановки, а тръпката да бъдеш в тунели под земята е неописуема.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.