iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наливаме си много алкохол от големи бутилки

Наливаме си много алкохол от големи бутилки 01_1452507120

Учени от Кеймбриджския университет изясниха от какво зависи по-голямата консумация на вино и шампанско, като се оказва, че най-важна е бутилката, цитира резултатите от изследването "Российская газета". Колкото по-голяма е тя, толкова повече наливаме в чашите. Изводите са направени след тестове с участието на 300 души, които посещавали различни барове и кръчми в продължение на 16 седмици.

В различните дни барманите предлагали на клиентите по 175 милилитра вино от различни бутилки с обем съответно 200, 300 и 750 милилитра. Когато наливали от най-големите шишета, консумацията в бара нараствала с поне 9 процента в сравнение с дните, в които се вадели по-малките разфасовки. Авторът на изследването Тереза Марто смята, че причина за това е впечатлението, че големите бутилки остават по-пълни и недопити и това води до усещане за по-умерено пиене. Именно това кара клиентите да искат да им долеят още, без страх, че ще загубят контрол и може да прекалят с виното. Според Марто заради подобна заблуда зачестява злоупотребата с различни напитки - от бирата и виното до високоградусните.

Тя коментира, че по аналогичен начин работи и схемата с храненето. Големите пълни чинии карат хората да преяждат, след като съвестно са си омели всичко сервирано. Затова и специалистите нутриционости съветват да си сипваме в по-малки съдове за хранене, за да притъпим ефекта на "гладното око". По-добре по-малка чиния, но пълна, отколкото по-голяма, но с намалено съдържание, е стар принцип, който успешно се прилага, особено от решените да отслабнат.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.