iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Музиката влияе добре на здравето ни

Музиката влияе добре на здравето ни 04_1460961130

Вече повече от век музиката е обект на редица проучвания, които целят да разберат как нотите влияят на емоциите и възприятията ни, като има факти, установени с изследвания на експерти от цял свят, показват интересните връзки между песните, които слушаме, и дейността на мозъка, както и реакциите на тялото и неговите сетива.

1. Енергичните и тъжни песни влияят на начина, по който виждаме иначе неутрални неща

Дори кратки мелодии с ясно изразено настроение променят емоциите ни - те ни карат да виждаме дори лица с неутрално изражение като весели или, съответно, по-мрачни.

2. Музиката за фон стимулира креативността

Често си пускаме по-силно музика, когато шетаме из дома или имаме повече задачи за вършене. Когато става въпрос за креативна работа, силната музика не е добро решение, тъй като лесно разконцентрира. Мозъкът обаче реагира чудесно на тих фонов шум - леката музика стимулира възприемането ни на абстрактни идеи и повишава креативността. Моделът е сходен и при температурата и светлината - те също влияят на продуктивността ни негативно, ако са в леко завишени нива. Противно на очакванията обаче, мозъкът реагира добре, когато имаме креативна задача, а сме на място с повече хора.

3. Музикалните ни избори дават сигнал на околните

Проучване сред двойки, които прекарват време заедно, опознавайки се, сочи, че списъкът с топ 10 любими песни дава доста точна прогноза за това какъв е човекът отсреща.
Участниците лесно са познали само по предпочитаната музика дали хората срещу тях са широко скроени, емоционално стабилни, интроверти или вглъбени в себе си.

4. Музиката ни разконцентрира, когато шофираме

Противно на повечето схващания, музиката не помага на концентрацията при шофиране. Макар много водачи инстинктивно да пускат радиото, сядайки зад волана, проучвания показват, че това не спомага за съзнателното насочване на мозъка към отговорната дейност. Шофьори са тествани под звуците на любимите им песни, както и без музика в колата. Огромен процент от участниците са правили повече грешки и са се оказали по-невнимателни, слушайки музика.

5. Умението да свирим на музикален инструмент има неочаквани ползи

Разпространено е схващането, че изучаването на даден музикален инструмент е полезно за децата - прави ги по-дисциплинирани от рано. Това обаче не важи нито само за малчуганите, нито изгражда само характера. Редица проучвания сочат, че хора, упражнявали се три или повече години, имат по-добре развити моторни умения: ходене, скачане, тичане. Те показват и по-добри резултати при вербална и невербална комуникация, както и анализиране на визуална информация.

6. Музиката помага при тренировка

Още през 1911 година изследователи установили, че колоездачите въртят педалите по-енергично, ако слушат музика. Когато тялото ни осъзнава, че вече е изморено и иска да спре физическото натоварване, то изпраща сигнали до мозъка като своеобразна молба за почивка. Енергичните песни обаче се състезават с този призив за вниманието на мозъка, като спомагат за отлагането на момента, в който ще се предадем на изтощението. Музиката по време на тренировки не само помага да се разконцентрираме от умората и болките в мускулите, но и допринася за по-ефективното изразходване на енергия. Изследване от 2012 г. доказва, че кололездачите ползват 7% по-малко кислород за едни и същи упражнения, ако ги изпълняват под приятни звуци.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.