iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мравуняците са снабдени с тоалетни

Мравуняците са снабдени с тоалетни 02_1424522820

Проучване е показало, че в мравуняците има тоалетни или по-точно ъгли, които трудолюбивите насекоми използват за тази цел. Това пише Tech Times.

Мравуняците са изключително добре организирани, като всеки техен жител изпълнява определени задачи. В проучването, публикувано в журнала PLOS ONE Томър Чачкъси колегите му са изследвали хигиенните навици на мравките, пренасяйки 21 мравчи колонии в пластмасови гнезда в кутии за събиране на фураж. След това мравките са били хранени с оцветена захароза и съдържащи протеин продукти с различно оцветяване.|

Екипът е наблюдавал кутиите в продължение на два месеца, правейки снимки всяка седмица. След края на наблюдателния период, мравките са били отстранени от гнездата. Учените са помолили наблюдател, който не е бил запознат с експеримента, да запише местоположенията на оцветените или по-тъмни зони в гнездата. Резултатите са показали, че локализирани оцветени зони има във всички 21 гнезда и че цветът им съответства на цвета на захарта, с която е била хранена съответната колония.

Във всяко едно от гнездата е имало до четири зони, което показва, че те са били използвани единствено като тоалетни. Нещо повече, местоположението на тези тоалетни не е произволно - мравките винаги са избирали ъгли. Изследователите все още нямат обяснение за хигиенното поведение на мравките. “Някои насекоми използват екстрементите за защита, други като строителен материал, като тор за растения или като маркировка. Може би тези тоалетни също са градини за посеви или дори складове за ценни хранителни вещества”, предполага Чачкъс.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.