iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можете да се погрижите за стомаха си чрез някои храни

Можете да се погрижите за стомаха си чрез някои храни 06_1433502587

Много важно е състоянието на чревната микрофлора, което спомага за добрата преработка на храните и усвояването на ценните вещества от нея, но също така оказва сериозно влияние върху апетита, имунната система и дори настроението.

"Доброто състояние на червата и перисталтиката може да направи чудеса за вашето здраве и да е от огромна помощ, щом става дума за загуба на тегло", категоричен е д-р Джерард Мълин, който е автор на специална диета за подобряване на чревната микрофлора. "Когато влязох в колежа, бях болезнено затлъстял. Затова реших да създам собствен хранителен режим, който да е богат на фибри. Сега осъзнавам, че съм разработил начин на хранене, който стимулира растежа на полезните бактерии в червата", допълва лекарят. Той разказва още, че точно тогава е осъзнал, че вината за наднорменото му тегло не е била негова. "По това време не съм прекалявал с нездравословни храни, просто не съм се хранил правилно", споделя д-р Мълин. Ето с кои храни той съветва да се храните за добро състояние на чревната ви микрофлора, а оттам - да сте здрави и стройни.

Туршийка

Здравословните ферментирали храни са вкусен начин да си набавите полезни бактерии. Такива са киселото зеле и туршиите. Условието обаче е да ги похапвате пресни и домашно приготвени, а не да си ги купувате от магазина. Друга изключително полезна храна е кефирът, който представлява ферментирала млечна напитка. "Кефирът изобилства от полезни живи бактерии", посочва д-р Мълин. Той посочва, че полезни бактерии в купеното от магазина кисело мляко няма, защото загиват при топлинната обработка. "Ако искате живи бактерии, трябва да си приготвите домашно кисело мляко", категоричен е лекарят.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са суперхрана, защото спомагат за по-добрата работа на всички системи в организма. "Те са отлични за чревното здраве и добрия метаболизъм", посочва д-р Мълин.

Ягоди

"Храните, които са полезни за чревната микрофлора, са тези, които са богати на фибри", категоричен е д-р Мълин. Това превръща плодовете в една от най-добрите възможности за избор. Освен за чревното здраве боровинките помагат за здраво сърце, малините за детоксикация на организма, а ягодите предпазват от алцхаймер. Д-р Мълин съветва също да похапваме повече черно грозде и ябълки. Ако въпреки че обичате ябълки, не ги похапвате заради проблеми със стомаха, тогава ги изпечете във фурната.

Ядки

"В никакъв случай не позволявайте на високото съдържание на мазнини в ядките да ви изплаши и затова да ги изключите от менюто ви", съветва д-р Мълин. Той посочва, че мазнините в ядките са изключително полезни и дори имат противовъзпалителен ефект. Ето защо непременно трябва да замените нездравословните храни с тях. Следващия път вместо да отворите пакет с чипс или снакс, похапнете шепа ядки - орехи, лешници или бадеми. За да има максимална полза за здравето ви от тях, условието е да са сурови и неосолени.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.