iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем и да празнуваме, и да се храним здравословно

Можем и да празнуваме, и да се храним здравословно 12_1451127847

Изкушенията по празниците не водят до задължително преяждане и дискомфорт на следващия ден, като можем и да празнуваме, и да се храним здравословно. Какви са храните, които ни карат да се чувстваме добре и има ли универсални рецепти за здравословен начин на живот? Отговорите на всички тези въпроси, които вълнуват не само дамите дава пред БГНЕС Дона Петкова, която от години изследва темата за здравословния начин на живот.

Тя е водеща на предаване по БНТ 2 и редактор на сайт за здравословно хранене и спорт. Дона разказа, че винаги я е вълнувала темата за здравословното хранене и спорта, защото смята, че в днешно време човек, за да се чувства в добра форма и за да бъде здрав, трябва да се храни здравословно, без да изпада в крайност.

„Най-важното е човек да се стреми към баланса, а баланс може много лесно да се постигне, ако човек приема храни близки до натуралните. Не можеш да намериш чипса по дърветата, нали така?! Това означава, че човек трябва да се храни с това, което обикновено може да намери в природата – картофи, ориз, месо, в зависимост от това кой с каква философия е, защото има и вегани например”, подчерта Дона Петкова.

Тя поясни и че дори вече има доказателства на теорията, че ако един здравословен продукт е здравословен за един човек, то не е задължително той да бъде здравословен за друг, защото всеки организъм по индивидуален начин реагира на храната, която приема. „Но общото правило е да се избягват нещата, които вредят. А именно – вредните мазнини и полуфабрикатите – всичко, което е в опаковка. Човек да се стреми да яде колкото се може повече натурални храни”, посъветва тя.

Дона е категорична, че може и по Коледа да се храним здравословно и даде пример със старите българи. „Вярно е, че те са си и отглеждали храната сами, но ако човек спазва сезонна диета това е добре за организма. Тоест очевидно е, че през зимата не можем да се храним с домати – никъде не можеш да си ги набереш, те са отгледани при съвсем други условия, не са под слънчевите лъчи, но пък е добре да се храним с моркови например, целина може да се яде, пащърнак, ябълки, круши или друго, което е по-скоро типично за зимата, отколкото за летния сезон”, посочва тя.

Така през пролетта се ядат зелено листни, защото тогава е техният сезон, през лятото зеленчуци и плодове, на които този сезон е богат. „Ако човек се храни според сезона със сигурност ще бъде в рамките на здравословното хранене”, каза експертът и припомни, че на Бъдни вечер трапезата е предимно постна. Бобът, лещата са полезни, а ако питката се направи с ръжено брашно и с квас, вместо мая и цялата вечеря е напълно здравословна.

На Коледа може да се избере хубаво месо и да се наблегне на салатите от кореноплодни и така да се храним здравословно, без да прекаляваме. „Според мен около коледните, а и великденските празници човек е склонен да прекалява, защото има твърде голям избор. Ако човек се ограничи само до 2 или 3 ястия няма как да прекали с храненето и да излезе от рамките на здравословното”, каза тя.

Според Дона и новогодишната трапеза - колкото и голяма и разнообразна да е тя - не може да изкуши към прекаляване човек, който е свикнал да се храни съобразено с килограмите си и натоварването си в ежедневните дейности. „Защото ти знаеш много добре, че имаш потенциала да изядеш една шепа примерно месо или някакъв въглехидрат, зеленчуци и когато го разпределиш това нещо във времето, защото новогодишната вечер е не един, а няколко часа, то реално не можеш да прекалиш.

Така, че дамите, които искат да запазят линия на Нова година трябва да се хранят по малко, да правят паузи, да дъвчат добре, защото така или иначе новогодишната вечер е твърде дълга”, каза тя. И тук се налага категоричният извод, че ако чуваме организма си, ако се съобразяваме с него и се храним съобразно това, което ни дава природата в момента, няма опасност да прекалим и ще се храним здравословно.

„Всяка крайност не е желателна – нито когато твърде много човек се въздържа и гладува, нито когато прекалява в другата крайност. Най-добре е да спазва баланса и всеки сам себе си да слуша по отношение на храните”, посъветва още Дона. Как човек може да разбере дали е в баланс? Ако например изядете филия хляб с мая и след час коремът се подува, това означава със сигурност, че организмът ви не може да се справи с маята или с брашното, което е в него. Това е лесният тест. Има и скъпи изследвания, които показват към какво организмът има поносимост и към какво не, или пък от кой продукт се повишава кръвната захар.

Тя цитира израелско изследване сред 800 души. На тях им са дадени едни и също продукти, на една част от хората им се повишава кръвната захар дори и след употреба на суши, което по принцип се смята за здравословно. Други имат непоносимост към обикновен домат, който също е много здравословен.

„Така че аз съм на мнение, че е най-добре човек да слуша сам себе си. Това, което е полезно за мен, не е задължително да бъде полезно за другиго. Нека те да си намерят извода коя храна ги кара да имат енергия, да се чувстват добре, да нямат стомашен дискомфорт. Мисля, че ако човек слуша повече себе си, по-лесно ще може да разбере и кой е неговият режим, отколкото ако спазва някакви общи правила за здравословно хранене”, категорична е тя.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.