iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може да пуснат компютър, който струва 9 долара

Може да пуснат компютър, който струва 9 долара 05_1431513505

Калифорнийска стартираща компания търси финансиране за производството на компютър, чиято базова версия ще струва 9 долара. Това съобщи Би Би Си.

Next Thing се нуждае от $50 000, за да завърши разработката на компютъра Chip с размери на кредитна карта. Първият модел ще има процесор с мощност 1Ghz, 512МВ Ram и 4GB памет.

Устройството, чийто дебют е планиран за началото на 2016 г., би могло да съперничи на популярния Raspberry Pi. Някои от характеристиките на Chip са сходни с тези на Pi, но новият компютър е оборудван с мрежови технологии като Wi-Fi и Bluetooth 4.0, каквито липсват при стандартната конфигурация на Raspberry. Миниатюрната машина може да функционира с една от версиите на операционната система Linux и се свързва с монитори и дисплеи чрез базов комбиниран конектор.

Фирмата провежда успешна кампания в онлайн платформата Kickstarter, която вече е надхвърлила заложената като цел сума. Експерти предупреждават обаче, че 9-доларовата версия на компютъра е за базова платка. В материал на специализираното издание Bit-Tech се посочва, че Chip е "пожертвал някои функции" в желанието си да бъде по-малък и по-евтин от Pi. Авторът на статията отбелязва, че надграждането до графичните характеристики на Pi увеличава цената до 24 долара, което е доста по-близо до 35-те долара, колкото струва Raspberry Pi.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.