iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мощни астероиди може да ударят Земята

Мощни астероиди може да ударят Земята 09_1474346823

Човечеството е изправено пред огромна заплаха от астероиди и не е готово да се справи с нея, като мощните небесни тела се откриват твърде късно, а оръжията, които биха ги спрели, все още са само идея. За това предупреждават наши и чужди астрономи.

„Човечеството за момента не е в състояние да се защити от потенциално опасен за Земята астероид“, заяви неотдавна съветникът на президента Обама по въпросите на Космоса Джон Холдрън на брифинг в Центъра за космически полети в НАСА.

По думите му падането дори на неголям метеорит, който не попада в известните категории с опасности, би предизвикал взрив с мощност 400-500 килотона тротилов еквивалент, засягайки хиляди души и причинявайки сериозни икономически щети. Според статистиката между 2000 и 2013 г. сензорите са засекли 26 експлозии, причинени от астероиди с енергия от 1 до 600 килотона. За сравнение ядрената бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г., е имала 15 килотона енергия.

„От технологична гледна точка в настоящия момент човечеството не е подготвено да посрещне един голям астероид с размер от порядъка на километър или повече, какъвто би предизвикал огромни разрушения в рамките на голям град или малка страна“, категоричен бе доц. д-р Румен Бачев от Института по астрономия към БАН пред „Зодиак“. По думите му са необходими различни методи за унищожаване или отклоняване на големите небесни тела, с каквито в момента не разполага дори НАСА.

„Технологично още не сме готови да реагираме адекватно“, твърди експертът и допълва, че голяма част от проблема представлява прекалено късното откриване на опасните астероиди. Ако разполагаме с месец или два, за да се преборим с космическите тела със сегашните технологии, няма да имаме никакъв шанс за успех.

„Освен да се изсели местността, където да се предполага, че ще падне астероидът, други мерки няма да могат да бъдат взети“, разказа Румен Бачев.

За много опасни, които в най-голяма степен застрашават планетата, се считат така наречените хазартни или рискови астероиди. Според последни изследвания на родни астрономи те са около 1800 на брой и се намират в зоната 10-20 пъти разстоянието Земя-Луна, уточни специалистът.

Неговите притеснения, както и на световните учени, са свързани с факта, че все още не може да се определи свръхточно орбитата или положението на потенциално опасен астероид, тъй като му влияят много фактори.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.