iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Могат да приемат закон за защита на пчелите в Канада

Могат да приемат закон за защита на пчелите в Канада 11_1417011362

Канадската провинция Онтарио съобщи намерението си да забрани използването на оспорвани пестициди, които са обвинявани за смъртта на хиляди пчели.

Изчезването на медоносните насекоми се наблюдава в Северна Америка от 2006 г. насам.

Ограниченията, предвиждани от най-богатата провинция, са насочени срещу биохимичната индустрия, според която произвежданите никотиноиди са необходими за защита на посевите от царевица и соя от атаките на вредители, предаде БГНЕС.

Ако Онтарио успее да приеме този законопроект, той ще стане първият административен район в Северна Америка, който забранява тези продукти на химическата промишленост. Европа, от своя страна, е на път да наложи двугодишен мораториум върху тези химикали.

Правителството на канадския щат вярва, че тези пестициди са поне частично отговорни за смъртта на 58% от пчелите в провинцията миналата зима, което е печален рекорд. Властите са загрижени за последиците от тяхното изчезване за производството на пчелен мед с годишен оборот от 923 милиона канадски долара.

Ако Онтарио одобри законопроекта за намаляване на площите за посеви с обработени семена с 80%, той ще влезе в сила на 1 юли, 2015.

Канадското Министерството на здравеопазването наскоро установи причинно-следствена връзка между ненормално високата смъртност при пчелите и използването на обработени с неоникотиноиди семена на соя и царевица.

Според учените тези пестициди прекъсват способността на пчелите да се движат и да се възпроизвеждат и ги правят по-уязвими към бактерии, вируси и други микроорганизми, които им причиняват болести.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.