iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Много пчели в САЩ са умрели заради паразит

Много пчели в САЩ са умрели заради паразит 05_1463200576

Пчеларите отвъд океана са загубили около 44 процента от пчелните си семейства през 2015 г. вследствие на епидемия от паразитния акар Вароа (Varroa destruktor). Това съобщават учени от Университета в Мериленд.

„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние.

Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчелите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява“, казва Денис ван Енгелсдорп от Университета в Мериленд.

През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за техните диви родственици. Броят им е спаднал с 40 на сто през миналата година, а след това с още 44 процента през тази година.

Паразитът Вароа е вид членестоного, опасно за пчелите поради факта, че е носител на няколко вируса. Заразяването с тях води до деформация на крилата на пчелите и други малформации с трагичен ефект.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.