iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Митове за махмурлука

Митове за махмурлука 06_1434107928

Едва ли сте вещи запоите и знаете всичко за махмурлука. Ето и някои митове за него, на които може би сте робували досега.

1. Напитката на боговете щади

Червеното вино съдържа танини, които са известни с това, че могат да предизвикат главоболие у някои хора. Благодарение на своите съставки, уискито също предизвиква тежък махмурлук. Ето защо, ако не искате да ви цепи главата на сутринта, най-добрият избор са не виното и уискито, а бирата, водката и джинът.

2. Диетичните коктейли са безопасни

Диетичните напитки са от полза, ако броите калориите, но не и в желанието да се опазите от махмурлука на сутринта. Изследванията сочат, че алкохолът в комбинация с плодове, плодови сокове, сиропи и други напитки, съдържащи захар, води до не толкова лошо главоболие на другия ден.

3. Ликьор преди бирата

Важно е количеството алкохол, което ще изпиете, а не какъв ще е редът на напитките. В една чаша бира, вино или ликьор има приблизително еднакво количество алкохол.

4. Спагети преди лягане

Не се подлъгвайте да ядете паста след препиване. Грешно е по две причини. Първо, храненето непосредствено преди лягане, след като вече сте пили, не помага. Храната трябва да бъде в стомаха ви преди алкохола да даде своето отражение. Второ, въпреки че всяко ядене усвояването на алкохола от организма в известна степен, мазнините го правят най-добре. Ето защо, ако изядете една пържолка и то - преди първото питие, е по-вероятно да се предпазите от махмурлука, отколкото, ако се натъпчете с въглехидрати преди лягане. Това, което наистина ще ви помогне, е не яденето, а пиенето на вода, за да се преборите с дехидратацията.

5. Алкохол за добър сън

Точно обратното. Докато едно питие може да ви помогне да задремете по-бързо, то прекаляването с алкохола подкопава качеството на съня. След злоупотреба с питиетата вие не прекарвате достатъчно време във всяка от фазите на съня, затова сънят ви става по-лек и може да се събудите твърде скоро. Ако сте прекалили с питиетата, напълно възможно е махмурлукът да ви удари точно в края на нощта и да будувате до сутринта.

6. Кафето е лек

Прекаляването с кафето ще ви дехидратира още повече и затова ще влоши махмурлука ви. След пиянска нощ е най-добре да пийнете вода и спортни напитки, за да се избавите от дехидратацията и да замените изгубените електролити, особено ако сте повръщали.

7. Билките помагат

Британски учени са изследвали хапчета за махмурлук с екстракт от артишок, но не са намерили убедителни доказателства за това, че наистина помагат. Друг британски екип открива добавка от бодлив кактус, която намалява гаденето и сухотата в устата след препиване, но не помага срещу страховитото главоболие.
А кой е единственият доказан лек? Времето.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.