iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Малко известни факти за 11 септември

Перник снимка: за хората и събитията - 11 септември

Днес САЩ и светът отбелязват дванадесета годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Тогава 19 терористи извършват поредица от координирани самоубийствени атентати срещу цели в Ню Йорк и Вашингтон. Те съзнателно блъскат два отвлечени самолета в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк, които впоследствие рухват в рамките на два часа.

Трети самолет се забива в Пентагона в Арлингтън, Вирджиния, а четвъртият отвлечен самолет се разбива в поле близо до Шанксвил, Пенсилвания, докато пътниците се опитват да поемат контрола над него от терористите.

Смята се, че загиналите при атентатите са близо 3000, в това число 19-е терористи, а ранените са повече от 6 000.

Подозренията бързо се насочиха към Ал Кайда и през 2004 г. ръководителят на терористичната групировка Осама бин Ладен пое отговорност за атентатите, след като първоначално отричаше всякакво участие. Ал Кайда и бин Ладен изтъкваха като мотиви за атаката подкрепата на САЩ за Израел, присъствието на щатски войски в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

САЩ отговори на атаките като даде ход на Войната срещу тероризма, навлизайки в Афганистан, за да свали от власт Талибаните, за които се смяташе, че са укривали членове на Ал Кайда.

Много страни подсилиха антитерористичното си законодателство и увеличиха правомощията на правоприлагащите органи.

Ето и някои по-малко известни факти около атентатите от 11 септември 2001 г., подбрани от Sunday Telegraph:

Общо 3 051 деца са загубили родител по време на терористичните атаки. Жени, чиито съпрузи са загинали по време на атаките, раждат 17 бебета след това. Десет месеца след 9/11 броят на ражданията в град Ню Йорк нараства с 20% в сравнение със същия месец през 2000 г.

Консумацията на алкохол в Манхатън в седмицата след 9/11 нараства с 25% в сравнение със същия период предходната година. Потреблението на цигари се увеличава с 10%, на марихуана с 3.2%, а броят на посетителите на църкви и синагоги с 20%.

Общата стойност на предметите на изкуството, унищожени при срутването на Кулите близнаци, надхвърля 100 млн. долара.

Един от не дотам известните герои на 9/11 е куче водач на име Росел, жълт лабрадор, което помага на незрящия си собственик Майкъл Хингсън да слезе от 78-ия етаж в една от кулите и след това да отиде до дома на негов приятел.

На пожарникарите са им нужни 100 дни, за да изгасят всички пожари възпламенени от атаките в Ню Йорк.

Само 291 тела са намерени цели на Кота Нула.

Работниците са прегледали над 1 млн. тона отломки, търсейки човешки останки и лични вещи. Те са открили 65 000 вещи, в това число 437 часовника и 144 венчални халки.

Три часа преди атаката машина в университета Принстън предсказва, че предстои катаклизмично събитие.

Частта от Пентагона, в която се забива един от самолетите, наскоро преди това е била подсилена срещу 258 млн. долара, което е включвало укрепване на стените и монтирането на подсилени прозорци. Много от хората, които са били в сградата точно до мястото на удара са останали незасегнати.

Четирите най-търсени неща в Google в седмицата на 9/11 в низходящ ред са били: Нострадамус; CNN; Световен търговски център и Осама бин Ладен.

Когато лидерът на терористите самоубийци Мохамед Ата се чекира за полета си от летище Логан, името му задейства системата за сигурност и чантите му така и не са качени на самолета.

При упражнение наречено 'Бдителен пазител,' Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD), което отговаря за защитата на въздушното пространство на САЩ, симулира поне четири отвличания на самолети в седмицата преди 9/11 и е трябвало да симулира още едно в сутринта на деня на атаките.

Строителният предприемач Лари Силвърстийн купува Световния търговски център за 3.2 млрд. долара само шест месеца преди кулите да паднат. През 2007 г. той постига споразумение със застрахователите за изплащането на 4.55 млрд. долара. В момента на същото място той изгражда отново комплекс с търговски площи, редом с паметник и музей.

По-рано тази година официалният брой на загиналите вследствие на атаките от 9/11 беше увеличен с един до 2 753. Медицинските органи на Ню Йорк отчетоха, че Джери Борг, счетоводител и нещатен актьор, е починал в края на 2010 от болест на дробовете причинена от вдишването на прах близо до Световния търговски център.

В дните непосредствено преди атаките петима от терористите са били отседнали в мотел точно срещу входа на сградата на Националната агенция за сигурност на САЩ.

Черните кутии, съхранявани в опашката на самолета от Полет 77, който се забива в Пентагона, са открити на 12 септември 2001. Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд по-късно заявява, че данните от записа в пилотската кабина не могат да бъдат възстановени. Смята се, че това е първият случай от 40 години, при който данните от намерена кутия, записвала разговорите в кабината, са неизползваеми.

Джон Патрик О'Нийл, специален агент от ФБР, който е разследвал Ал Кайда и първата атака на Световния търговски център от 1993 г., напуска ФБР поради несъгласия с политиката на ведомството. Той започва нова работа като шеф на охраната на Световния търговски център, където умира на 11 септември 2001 г.

Източник: novini.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

12-Март-2017

11-Март-2016

10-Март-2016

12-Март-2015

11-Март-2015

12-Март-2014

11-Март-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com