iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Малки дози химикал ни предпазват от болест

Малки дози химикал ни предпазват от болест 12_1450276664

Ново изследване на екип от Мерилендския университет в САЩ показва, че обикновен химикал може да обърне хода на преждевременното остаряване при болестта прогерия и вероятно дори на нормалното остаряване. Това пише Gizmag.

Малки дози метилтиониниев хлорид (метиленово синьо) са в състояние да излекуват уврежданията на клетките, предизвикани от генетичния дефект, който причинява прогерия. Учените определят скоростта и надеждността на лечебното въздействие като “магически”.

Прогерия е рядка болест, която засяга деца. Симптомите обикновено се проявяват през първата година от живота и приличат на нормално остаряване, но с бързо темпо. Страдащите от болестта отслабват, костите им губят здравината си, кожата се набръчква, наблюдава се косопад, а фаталният край настъпва най-често в тинейджърска възраст. Заболяването е причинено от дефект в гена, контролиращ производството на протеина ламин А, който е част от клетъчното ядро. Според екипа от Мериленд здравите клетки взимат част от всяка молекула ламин А, което й позволява да функционира правилно. При прогерия молекулите остават непроменени и нарушават функцията на клетъчната мембрана.

Учените за пръв път са установили до каква степен прогерия засяга митохондриите, които са електроцентралите на клетките. По-значимото откритие обаче е, че малки дози метиленово синьо - често срещан, евтин химикал може да върне назад симптомите на болестта за по-малко от осем седмици. Произведеното за пръв път през 1876 година метиленово синьо се използва за терапия на псориазис и други заболявания, в случаи на цианидно отравяне и дори за почистване на аквариуми, тъй като токсичността му е ниска и не вреди на рибите.

Според екипа метиленовото синьо е в състояние да въздейства и на ефектите на нормалното остаряване на здрави клетки, включително на уврежданията на митохондрия. Следващата стъпка е провеждане на тестове върху животни. При успех, метиловото синьо би могло да се използва за лечение на прогерия, както и за терапии против стареене, за козметика и хранителни добавки.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected]ipernik.com за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.