iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Магия в глина отвори врати в РИМ

Магия в глина отвори врати в РИМ 06_1370319386

Работното ателие "Магия в глина" отвори врати в Пернишкия исторически музей, където 12 чужденци се учат на грънчарство. Учениците са от цял свят: Словения, Финландия, Италия, Латвия, Полша, Сърбия, Малта и Дания. Работното ателие е по проект от програма Учене през целия живот - Грюндвиг, в която РИМ Перник участва за първи път. Сред участниците в ателието са журналистката от в Ниш Лиляна Костадинович и фоторепортерката Милена Тошич. Двете са много амбицирани да се научат да изработват изделия от глина на грънчарско колело при грънчаря Светослав Желязков и при художника приложник Минчо Тодоров.

Лиляна е била директор на кукления театър в Ниш, занимавала се е с фотография. В Перник тя ще представи в рамките на проекта 26-тата си самостоятелна фотоизложба. "Над 250 души от много страни изявиха желание да участват в ателието и нашата задача бе изключително трудна да изберем от тях само 12", каза директорът на музея Емилия Велинова цитирана от mirogled.com.

Участниците в работното ателие за първи път докосват глина, но някои вече са решени да се занимават и след приключването на проекта в родните си страни. "Това са нашите посланици на българската култура в 12 страни от Европа, те ще се запознаят с богатото историческо и културно наследство на Пернишкия край и на България. Ще се запознаят с Бусинската керамика, с историята и разнообразието на та българската традиционна култура", допълни Велинова.

Източник: mirogled.com
Участниците бяха поздравени от зам. кмета на общината Илинка Никифорова. „В съвременния свят запазването на културната идентичност е много важно нещо и тези проекти дават възможност да се покаже богатото културно наследство, което имаме“, каза Никифорова. Освен усвояване на умения за работа с глина , за участниците е подготвена много богата програма с посещения на исторически и културни обекти. Работното ателие „Магия в глина“ ще бъде закрито на 12 юни. В залата на музея, където участниците се обучават, е поставена иконата на закрилника на грънчарите св. Панталеймон. Иконата е оригинал и е донесена от Трънско.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.