iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Кутийки, чаши и бутилки за еднократна употреба увреждат бъбреците

Кутийки, чаши и бутилки за еднократна употреба увреждат бъбреците 03_1426146782

Бъбреците се увреждат от пластмасови бутилки, чаши и кутии за храна. Това стана ясно вчера, след като се проведе Световния ден за профилактика на заболяванията на отделителната система, който се отбеляза в над 100 държави.

Лекарите са категорични, че навикът на хората да използват съдове за еднократна употреба, значително увеличава възможността от развитие на камъни в бъбреците заради вредния меламин.

Всеки ден над 45 българи умират от сърдечносъдови заболявания вследствие на бъбречно увреждане. С лоша функция на тези отделителни органи са 60% от диабетиците, 41% от хипертониците и 30% от хората с наднормено тегло, сочат още данните. Според родните специалисти всеки трети българин е с бъбречно заболяване.

„Бъбречните заболявания се развиват бавно и скрито. Обикновено, когато те се открият, вече е късно. Пациентите у нас обикновено са в последен стадий и често дори не стигат до хемодиализа”, обясни вчера доц. Димитър Шишков, член на Европейската урологична асоциация. Според него, ако човек промени начина си на живот – спортуването, намаляването на солта в храната и редуването на различни минерални води, той значително ще подпомогне бъбречната си функция.

Лекарите припомнят, че България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на камъни в бъбреците, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10%. За съжаление обаче, всички ние обръщаме внимание на болестта едва когато ни застигне”, обясни и д-р Иван Велев завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед”. Той съветва да се пият между 2 и 3 литра вода на ден, по възможност от стъклени бутилки. По-твърдата вода е за предпочитане – с такава се отличава Североизточна България, както и районите около Плевен, Пазарджик, Монтана и Ямбол.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com