iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кучетата са загубили част от интелекта си заради хората

Кучетата са загубили част от интелекта си заради хората 09_1442566110

Американски учени са установили, че кучетата са загубили част от интелекта си в процеса на опитомяването от хората, като по време на експериментите, проведени от университета в Орегон, били проведени тестове с 10 вълци и 20 кучета.

Най-добрият приятел на човека се оказал "мързелив мислител", сравнен с уменията на дивия си роднина. Животните, участвали в експериментите, трябвало да решат задача, за да достигнат до храната. Кучетата търсели помощта на човека, за да се справят, вместо да решат задачата сами, както правели вълците.

Кучетата доста по-трудно се справяли с възникнал за тях нов проблем. Животните, участвали в опитите, трябвало да издърпат въженце, за да отворят кутия, в която ги очаквала храната. Те трябвало да се справят със задачата в присъствието на стопанина си и в негово отсъствие. Имали фиксирано време за изпълнението й - 2 минути.

От 10-те вълци осем стигнали до храната без никакъв проблем, а от 20-те кучета, само 1 успяло да похапне от примамката в определения срок. Вълците се оказали много по-упорити от кучетата в преследването на целта си.
Когато били в контакт със стопаните си и били насърчавани от тях, кучетата проявявали по-голямо желание, но успехът им много слабо се покачвал.

В резултат от опитомяването си кучетата станали значително по-социални животни, но изгубили голяма част от интелекта си, свързан с решаването на проблеми.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.