iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кой е св. Валентин?

Кой е св. Валентин?

По стародавна традиция, с корени някъде в 14 век, на 14 февруари се празнува Ден на влюбените и св. Валентин. Но кой всъщност е св. Валентин?

Според Католическата енциклопедия (1908 г.), има поне трима светци с името Валентин. Всички те са били мъченици и са чествани на  датата 14 февруари:

- римски свещеник — понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния.
    
- епископът на Интермамна (днешен Терни) — също понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния, но не на същото място като свещеника
    
- мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго

През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ, и се счита чисто и просто за легенда.

Най-напред празникът "Свети Валентин" е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

През 19 век, част от мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григор XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после станала често посещавана на 14 февруари.

В манастира "Св.св.Константин и Елена", разположен в едноименния курорт край Варна, също се пази частица  от мощите но светията. Тя е донесена в страната преди няколко години от тогавашният игумен на манастира отец Серафим, получена като дар от римски кардинали при посещението му във Ватикана. Частицата от мощите на светеца, която се съхранява край Варна, е изнесена на видно място и пред нея може да се извършва поклонение през цялата година. Има свидетелства, че с нейна помощ са станали много чудеса.

Добре е  да се знае, че св. Валентин  не е само католически светец, той е живял и умрял мъченически за христовата вяра доста преди църквата да се раздели на православна и католическа. Дотогава канонът за светостта е бил единен, така че Валентин е и православен светия,

Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира от 14 век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от 14 век, и по-точно в Parliament of Foules:

    Това се праща на Свети Валентин,
    когато всяка птица идва и избира своя другар.

По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период. Някои от най-известните легенди твърдят, че:

- Вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От Твоя Валентин“.
   

- По време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, Свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.

В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.