iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кои са най-странните професии на света

Кои са най-странните професии на света 12_1451127083

Има странни занятия по света, обусловени от традициите, нравите, климатичните и географските особености на страните си, като някои са толкова невероятни, че изглеждат измислица за забава по коледните празници. Но не - снимки доказват тяхното реално упражняване.

Боливия: зебри на два крака

В столицата на Боливия Ла Пас има зебри на два крака. Това са служители на управлението по транспорт, на които се плаща, за да спират движението от коли на кръстовищата и да помагат на пешеходците да преминават. За разпознаваемост са преоблечени в костюми на... зебри. Така вместо полегнала и хоризонтална “зебрата” е вертикализирана, както биха казали лекарите, и се вижда по-отдалече.

Нидерландия: водачи на велосипеди

Вадачи на велосипеди има в Амстердам, където жителите предимно се придвижват на колело и през канали. Тези две обстоятелства предизвикват падането и потъването на около 15 хиляди велосипеда в река Амстел на година. Поради прекаленото задръстване на дъното, което може да се получи с времето, специални шлепове с хидравлични кранове вадят железарията периодично.

Индия: Дабавала

Дабавала е много полезно занятие. Това са разносвачи на топъл обяд, най-често в Мумбай, които тичат с колички, претоварени с тенджерки, из целия град, за да занесат домашни ястия до офисите. Жените готвят у дома и пращат обяд на мъжете си, които работят на другия край на града например.

Иран: закривачи на табелки на коли

В Техеран поради огромния брой коли има ограничения на трафика и разпределение по номера и дни. Затова шофьорите наемат хорат, които да тичат подире им с табелки, закриващи номерата на колите, за да не бъдат глобени.

Мароко: продавачи на вода

В туристическите райони на Мароко продавачи в шарени носии, окичени със звънци, за да привличат вниманието, предлагат вода от камилски мехове, която сипват в медни съдове.

Чили: кафе с крака

Cafї con piernas има само в столицата на Чили, Сантяго. Това са кафеджийници с много, някъде даже скандално, разголени сервитьорки и кафеджийки на машината. Деловите мъже в бизнес районите вече не им обръщат внимание, толкова са свикнали.

Южна Африка: гледачи на щраусови бебета

Щраусовите бебета са много непослушни и агресивни и се налага да им наемат гледачи, за да не се изпокълват.

Англия: броячи на лебеди

Нейно Величество има по-специални нужди и съответно в старата Англия има някои особено отговорни постове. Само в пет графства - Мидълсекс, Съри, Бъкингамшър, Бъркшър и Оксфордшър, се упражнява занятието преброяване на дивите лебеди. Извършва се в третата седмица от юли по Темза и ръкавите й от XII в. Всички диви лебеди са собственост на краля (кралицата) и дълго време са били поднасяни на трапезата. Сега само ги броят и лекуват при нужда.

Англия: пазач на гарваните в Тауър

Тази професия е още по-специална и отговорността й се състои в опазване и грижи за гарваните от Лондонската кула (Тауър). Те живеят там от векове и според поверието пазят короната. Отлетят ли, ще се смята за знамение, че над монархията е надвиснало нещастие.

Англия: стопляч на хотелско легло

Разбира се, това пак е в странната Англия. В лондонска хотелска верига предлагат човешка топлина за студеното ви легло. Служител по пижама затопля леглото на госта, преди да си легне. На въпрос на Ройтерс защо не използват традиционните бутилки с гореща вода, говорителка на веригата не могла да отговори.

Германия: шпионин по боклука

Ако изхвърляте старите батерии в общия боклук, не го правете в Германия. Там има будна полиция, която рови по хорските отпадъци и хване ли някой, който не ги събира разделно, тръсва му солена глоба. Германия има най-строгите закони за разделното събиране на боклука.

Китай:фалшив директор

Това е длъжност за американските филиали в Китай. Не са нужни никакви познания, само добър външен вид и костюм. Задачата е проста: представителният мъж само се ръкува, усмихва се на китайските си партньори и гледа с тях филмчета за бизнеса. Заплатата е 1000 долара на седмица.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.