iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кои храни ни правят щастливи

Кои храни ни правят щастливи 06_1433332411

Знае се, че спазването на диета често води до депресия. Това е защото резултатите от режима невинаги са близки до очакванията, а чувството е най-вече... глад.

Затова често диетите се провалят... или просто се прекратяват предсрочно. И тогава започва голямото ядене.

Ако ще е голямо ядене - поне да се ядат диетични храни, нали? Защото лятото иде и трябва да сме готови за плажа. Не, не точно диетични храни. По-добре диетични храни, които ни правят щастливи.

Домати

Иде времето на този плод. Да, доматите са плод, и то много полезен. Доматите съдържат ликопени, които са антиоксиданти, защитават функциите на мозъка и ни карат да се усмихваме по-често.

Добре е да се консумират със зехтин, който подпомага усвояването им от тялото. Сега му е времето на салатите, така че - да действаме. Доматите са чудесни със сирене и босилек.

Яйца

Макар и да не са много подходящи за жегите, яйцата са най-добри в пречистването на организма. Вместо филии може да ядем варени яйца на закуска - те съдържат цинк, витамин В, йод, омега-3 мастни киселини и протеини. Освен това ще ни държат сити за по-дълго време.

Кисело мляко

Помните ли как като малки баба ни караше да ядем кисело мляко, за да сме здрави? То е полезно, защото кара мозъка да излъчва щастие. Как?

Чрез освобождаване на повече невротрансмитери, което стимулира чувството на блаженство.

Киселото мляко помага за отслабване, тъй като съдържа много протеини. Ако сме на белтъчна диета (с яйца, месо и сирене), не трябва да го пропускаме.

Аспержи

Макар и да е спорно колко са вкусни, аспержите са супер полезни, защото съдържат фолат и триптофан. Някои лекари свързват ниските нива на фолиева киселина в организма с депресия. А с повече фолат щастието просто идва. Аспержите са чудесни и през лятото - в ризото и салати.

Мед

Медът е вълшебен - съдържа кемпферол и кверцетин, които действат като естествени антидепресанти. Те поддържат мозъка здрав чрез намаляване на възпаленията вследствие на преумора, стрес и претоварване.

Така че - ако сме на диета и искаме да хапнем нещо сладко, трябва да ядем мед. Хем ще се подсладим, хем ще сме здрави.

Миди

Мидите са чудни за диета на морето - вкусни са, съдържат малко мазнини и са ценни за емоционалния баланс заради умерените до високи количества витамин B12, селен, йод, протеини и цинк. Според лекарите йодът подпомага функционирането на щитовидната жлеза, а витамин B12 помага за укрепване на защитните сили на организма.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.