iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кои билки са най-полезни през пролетта

Кои билки са най-полезни през пролетта 03_1457592176

Началото на пролетта е време за презареждане на организма с витамини и други полезни неща, от които е лишен след авитаминозата през зимата, като през този период е добре да освежим и прочистим тялото с билкови чайове, които са най-полезни и ефективни именно по това време на годината.

Копривата безспорно е един от най-ценните дарове на пролетта и расте в цялата страна, а нейните безспорни и неизброими лечебни свойства са били познати още от древността. За разлика от много други билки и растения, копривата лекува и с листата и стеблата, и с корените си.

През първия месец от пролетта билката е най-полезна, като за чай или супа се берат само връхчетата на едва показалите се стебла. Копривата е един от най-мощните източници на желязо в растителното царство. Тя пречиства кръвта, има кръвоспиращо, диуретично и антианемично действие. Билката стимулира растежа, обмяната на веществата и засилва имунитета.

Чaшa чaй oт кoпpивa cyтpин чyдecнo мoжe дa зaмecти кaфeтo. Coкът oт кoпpивa пък мoжe дa ce изпoлзвa кaтo ocвeжаващо питиe. Moжe дa ce пoднacя в cъчeтaниe c дpyги плoдoвe и зeлeнчyци - мopкoви, лимoни, ябълки и пopтoкaли. Пийте по 3 до 4 чаши чай от коприва на ден за най-добри резултати и предвидете няколко седмици преди да забележите подобрение.

Мурсалският чай също е истински природен елексир и е една от най-удивителните лечебни билки, които се срещат по нашите земи. Смята се за едно от най-мощните растения, чиято сила е най-голяма именно в началото на пролетта. Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, се счита за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва, че мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика.

Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Смята се за билка с несравнима лековита сила. Мурсалският чай дори предотвратява развитието на някои видове ракови клетки в организма и предпазва от появата на атеросклероза. Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се използват целите цъфтящи стръкове. Най-добре е да го запарите в гореща вода за три минути, като не се препоръчва подслаждането му със захар, а с лъжичка мед.

Лайка за лъскава коса и свежа кожа

Заради незаменимите си качества билките намират широко приложение в козметиката и са естествен и мощен начин да изглеждаме по-красиви. Лайката е най-популярното между всички лечебни растения. Широката употреба на лайката е научно обосновано. Фармакологични тестове доказват, че тя действа противовъзпалително, помага при спазми, както и за заздравяването на рани. Различни отвари и маски от лайка имат много благоприятно въздействие върху кожата като я почиства, избелва и освежава. Ако косата ви е изтощена и слаба измиването с отвара от лайка ще подсили и укрепи корените и ще й придаде обем и блясък.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.