iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Какво не знаем за бактериите

Какво не знаем за бактериите 01_1452418614

Бактериите са първите форми на живот на Земята, като повечето са едноклетъчни организми с големина няколко микрометра (милион пъти по-малки от метъра), които живеят навсякъде около нас и вътре в нас, пише Дарик.

В човешкото тяло има десет пъти повече бактерии, отколкото са клетките на същото това тяло. Най-значително е количеството им по кожата и в червата.

Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Такива са например бактериите, които помагат за производството на някои витамини, смилането на храната и усвояването на хранителните вещества.

Но в тялото ни има и т.нар. патогенни бактерии - това са бактериите, причинители на инфекции. Всички бактерии в тялото ни общо тежат около 2 килограма

Според изследванията, бактериалните клетки в човешкия организъм представляват една десета от теглото му. Това е така, защото бактериалните клетки са много по-малки от човешките клетки. Те още представляват почти половината от баластните вещества в организма и отпадъците.

Учените смятат, че новооткритите бактерии, хранещи се с ръжда, ще унищожат Титаник за около 20 години.

Средностатистическото работно бюро има около 400 пъти повече бактерии, отколкото една тоалетна. Пъпът ни е пълен с бактерии. Учените са доказали, че в човешкия пъп могат да се открият около 1500 вида бактерии.

След 2 седмици носене чифт неизпрани дънки натрупват приблизително около 1000 бактерии в предната си част, между 1500 и 2500 бактерии в задната част и около 10 000 на чатала.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Декември-2016

23-Декември-2015

23-Декември-2014

23-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com