iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво не трябва да ядем преди да влезем във водата

Какво не трябва да ядем преди да влезем във водата 06_1465708803

Старата истина, че трябва да изчакаме поне 30 минути след хапване, преди да влезем в морето да плуваме, не е за подценяване, като тя се основава на идеята, че след обилно хранене кръвният поток ще се пренасочи от ръцете и краката към храносмилателния тракт. А ако крайниците не са достатъчно кръвоснабдени, функциите им ще се забавят и излагате живота си на риск в морето – мускулите ни могат да се схванат, да ни прилошее и това да доведе до фатални последюици.

След като се нахраним, кръвният поток се засилва към стомашните мускули, за да ускори храносмилането. Ако сме погълнали голямо количество храна, стомахът ни се нуждае от много повече окислена кръв, за да я смели. Заради това и кислородът в крайниците ни намалява, а липсата му в мускулите на ръцете и краката може да доведе до крампи.

Опасността е най-голяма за хората, които закусват или обядват обилно, а след това се втурват да плуват километри. Те рискуват не само да усетят болката от крампите, но и да се стигне до гадене и повръщане, докато плуват енергично във водата, като е важно не само колко, а и каква храна изяждате, преди да се отправите към плажа. Това са 7-те неща, които не трябва да приемате никога преди плуване.

Сладолед

Консумирането на храни с високо съдържание на мазнини преди физически натоварвания може да доведе до лошо храносмилане и дискомфорт. Сладоледът е основен причинител на този нежелан резултат.

Избягвайте сладоледа, ако сте се отправили към плажа.

Той е с богато съдържание на мазнини, защото в състава му влиза пълномаслено мляко. А тези мазнини са наситени с високи нива на холестерол. Когато нивата му в кръвта са високи, има риск от натрупване на мастни депозити в артериите, което може да доведе до развитие на сърдечни болести и инсулт.

Вместо да посягате към него, си осигурете здравословна закуска. Тя помага плувците да събудят всеки мускул, който след това ще им помага за енергичните движения във водата. Но не прекалявайте с нея и се постарайте да бъде максимално полезна за здравето ви – опитайте със смути, овесени ядки или филийка пълнозърнест хляб.

Пикантни храни

Когато плуваме, тялото ни е в хоризонтално положение, което може да доведе до киселинен рефлукс. А пикантните храни могат да задълбочат този проблем. Приемането на голямо количество от тях освен това може да доведе до възпаление на стомашната лигавица. То обикновено е резултат от инфекции, но според много учени лютите храни намаляват защитната бариера на стомаха.

Плодови сокове и газирани напитки

Много е важно всеки ден да приемате достатъчно количество течности, но избягвайте соковете и газираното преди плуване, защото те водят до издуване и крампи. Вместо това пийте колкото искате вода. Съставките в плодовите подсладени напитки оказват натиск върху външния слой на коремната стена, а последиците от това бързо могат да ви накарат да се откажете от лятната си почивка.

Освен това соковете и газираното не утоляват жаждата, а точно обратното. Така че не се изкушавайте от чадърчетата в чашите с тях, а просто си вземете вода, докато лежите на шезлонга.

Алкохол

Спиртните напитки могат да променят реалната ни преценка за ситуацията, а това е изключително опасно, когато плувате без значение дали е в басейн, река или в морето.

Под влиянието на алкохола човек не може да осъзнае колко разстояние трябва да измине с плуване, за да стигне до другия бряг например. Той може да изпита дезориентация и объркване, защото алкохолът намалява скоростта, с която мозъкът ни може да обработва информация. Чувството ни за дистанция и посока ще бъде променено, заради което ще сте уязвими към променящите се течения в реката или морето. Освен това алкохолът в кръвта ще доведе до понижаване на телесната температура, което ще предизвика хипотермия.

Ако сте пили алкохол, най-добре не помисляйте изобщо да плувате в морето.

Ако все пак искате да релаксирате на басейна в хотела с някой коктейл като маргарита или мохито, останете на шезлонга след това, вместо да влизате във водата.

Бобови храни

Бобът и бобовите растения като леща и грах съдържат огромни количества фибри, които са изключително полезни за здравето. Но не са много подходящи, ако ще обличате бански костюм. Обилното хранене с тях преди плуване може да предизвика запек, подуване на корема и спазми – а с нито едно от тези последици няма да ви е приятно на плажа.

Когато сте далече от него, не забравяйте ползите от бобовите храни - те са пълни с витамин B, калий и фибри, които подобряват храносмилането, ценен източник са на протеини, даващи на организма енергия, а калият в тях понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците.

Кафе

Кофеинът в него може да ни даде прилив на енергия, нужна ни да направим няколко дължини в басейна, но вредите от него са повече, отколкото ползите. Пиенето на кафе и енергийни напитки може да предизвикат гадене и дори разстройство, когато сте на плаж. Освен това има голяма възможност да се обезводните. Кафето повлиява негативно тонуса и функцията на съдовете.

То може да провокира т.нар heartburn – парене в задгръдната кост, което се среща при гастроезофагеалната рефлуксна болест, а и повишава стомашната секреция.

Вредите от кофеина са повече от ползите, още повече когато сте тръгнали към басейна. СНИМКИ: АРХИВ

Целина

Определени храни, сред които е и целината, могат да предизвикат химична реакция, която води до много голяма чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи. Излагането на слънце след консумирането им, както и няколкото останали капки от тях по ръцете ни, могат да доведат до обриви или сериозни възпаления. Така че ограничете ястията с целина не само малко преди плаж, а и няколко дни преди да заминете на почивка.

Ако сте пили алкохол, най-добре не помисляйте изобщо да плувате в морето.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.