iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво да направите за по-добър сън

Какво да направите за по-добър сън 06_1465531079

Къпането преди лягане не е добра идея – това може да наруши съня ви, като не трябва да се пренебрегва нуждата от него по време на почивката.

Невролозите от Университета Рочестър за първи път успяха да намерят научно обяснение на необходимостта от сън за главния мозък. Според тях сънят играе основна роля в поддържането на метаболитната хомеостазa (постоянството на вътрешната среда) – по време на сън тъканите на мозъка се „самоочистват” от токсичните странични продукти от клетъчната активност, натрупали се по време на бодърстване. Не е лоша идея да опитаме по време на лятната отпуска да изчистим ума от токсини.

През миналата година те откриха съществуването в главния мозък на по-рано неизвестна система за очистване на тъканите от продуктите на тяхната жизнена дейност, наречена глимфатична. Това е мрежа от канали, по които с голяма скорост циркулира гръбначномозъчна течност (ликвор), разположена е около кръвоносните съдове и е образувана с помощта на клетките на невроглията, наречени астроцити (съвкупност от вспомагателни клетки в мозъка). Установено е, че глиалните клетки контролират потока на ликвор чрез канали в своите мембрани, в които се намират пропускащи вода белтъци – аквапорини. Тези белтъци помагат да се движи течността през мозъчните тъкани.

Предполагайки, че транспортът на ликвор през мембраните изисква много енергия и следователно мозъкът не е способен паралелно да осъществява и процесите на очистване, и обработката на сензорната информация, учените решили да изяснят променя ли се активността на глимфатичната система по време на сън. Изяснили, че по време на сън през мозъка преминава значително по-голям обем ликвор, отколкото по време на бодърстване. Глиалните канали, по които преминава гръбначномозъчната течност стават със 60% по-широки.

Освен това по време на сън, благодарение на активната работа на глимфатичната система, тъканите на мозъка се очистват и от бета-амилоидния белтък два пъти по-бързо. Според хипотезите за възникване на Болестта на Алцхаймер главната причина за това е натрупването на бета-амилоид в мозъка във вид на плаки и последваща дегенерация и загиване на мозъчните клетки.

Как обаче да се възползвате от благата на съня, когато се въртите цяла нощ в леглото, борейки се с безсънието. Като начало е необходимо правилно да се навечеряте, но с правилните продукти. Те трябва да съдържат триптофан – аминокиселина, която е суровина за синтеза на серотонин и мелатонин. Без достатъчно серотонин не можем да се почустваме спокойно и отпуснато, без което не можем да заспим. А мелатонина е естественият хормон, който регулира съня. Продукти, които ни помагат да заспим са твърди сортове сирене, банани, тофу, картофи, див ориз, бадеми, пуешко месо.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.