iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какви вреди ни носи лятото

Какви вреди ни носи лятото 05_1431100967

Топло е, всичко се топи – сладоледът, асфалтът и внезапно навсякъде започва да мирише на море, като вече категорично навлязохме в сезона на летните почивки. Има и хора, които прекарват останалата част от годината единствено, за да спестят достатъчно за него.

Все пак, ако още не сте потеглили на Изток и проклинате съдбата си, заклещен в големия потен град, ви предлагаме няколко основания, които едва ли ще ви накарат да намразите лятото, но може и да направят оставащите дни до морето по-поносими.

Насекоми
Когато е топло и влажно, насекомите изпълзяват от всички дупки, където са се крили в студените зимни нощи. Внезапно въздухът се изпълва със зловещи кръвопийци, които цяла зима са чакали свежата ви плът.

Сигурно всяко живо същество има причина да съществува, но наистина бихме могли да минем и без няколко стотици милиона комари.

Те са малки и незначителни, обаче битката с тях никога не стига докрай. Независимо от десетките мазила, спрейове, лепенки, смърдящи фитили, изпарители в контактите и мрежи на прозорците, те все пак ще ви ухапят.

А като добавим хлебарките, бълхите, дървениците и кърлежите, картинката става само още по-апокалиптична.

Жега
Нищо никога не е перфектно. Зимата е твърде студена, а през лятото мозъкът ви направо се изпарява – не можете да направите и две крачки, без да напоите ризата си щедро.

Това е и времето, в което жените обличат оскъдните дрехи, което рязко подобрява качеството на живот, но също така и изпълва въздуха с малко странната миризма на притеснени изпотени жени. А ако съберете много изпотени мъже и жени в претъпкан автобус, преживяването става наистина екстремно.

И още нещо – това с тия дезодоранти против изпотяване никога не е точно, както в рекламите…

Лятото храната се разваля за секунди и трябва да внимавате откъде и какво ядете, ако не искате да прекарате следващите два дни в тоалетната. А през август може да имате сериозни проблеми и с това, дори да успеете да заспите през нощта. Разбира се, може и да надуете климатика – ама нали поне през лятото трябваше да очакваме по-ниски сметки за ток.

Слънчеви изгаряния
Не стига това, че кожата ви се поти и я дупчат комари, но ако не внимавате, я изгаряте на слънцето. Казват, че е полезно за здравето, но да изгорите като рак и да си изпържите кожата, със сигурност не е здравословно и най-малкото разваля удоволствието от това да си на открито.

И тук отново козметичната промишленост се намесва с хилядите кремове, които трябва да ни предпазят от негативните ефекти на лятото.

Само че опитвали ли сте се да намажете с крем против изгаряния, без да изглеждате като пълен идиот? А пък и ако си мъж, комбинацията от косми и крем по тялото изобщо не изглежда приятна и мъжествена.

Тълпи навсякъде
Забравете самотните градски вечерни разходки – където и да отидете, навсякъде има тълпи от хора, които сякаш единствено се придвижват от местата, където продават бира, към местата, където продават сладолед. Парковете се изпълват със свободни алтернативни тийнейджъри, които, макар иначе да ни радват, понякога просто бихме се радвали да има поне една свободна пейка.

Чудесно е да отидеш на някой концерт на открито, но ако се опитате, ще откриете, че изобщо не е лесно да преминеш през тълпите, съставени от приличащи на тебе хора.

Улиците са пълни с хора, магазините са пълни с хора, които купуват антикомарни и слънцезащитни кремове. Училището вече е свършило и хиляди деца се придвижват подобно на скакалци, които унищожават реколтата от сладолед.

Цените се вдигат
Поне на това, без което наистина не може да минете. Почивката винаги е по-скъпа, детските забавления са по-скъпи, бензинът е по-скъп, бирата в парка внезапно си удвоява цената, въртележката в парка, ако изобщо може да вредите детето си, се превръща в лукс за семейния бюджет…

Общо взето, колкото е по-топло и колкото си по-жаден, толкова по-скъпо излиза всичко разхладително. И като добавим и вдигащата се цена на тока, климатикът повече дразни, отколкото ни спасява от всичко това.

Мръсотия
Не знам как се получава, но щом се вдигне температурата, количеството боклуци рязко се увеличава. Независимо колко често се чисти, жегата така е нагряла контейнерите и кофите, че още няколко хиляди години и сигурно би възникнала някоя нова форма на живот вътре.

Изсушената земя тихомълком се превръща в прах, който вятърът набива в кожата ни и полепва, а кофичките и пликчетата започват внезапно да се открояват сред пустинния пейзаж, докато не се убедиш, че всичко и всички са лепкави и мазни.

Скапана телевизия
Дали защото всички що-годе читави телевизионери вече са потеглили на околосветски пътешествия или просто мозъкът на всички се е размекнал, спасението от скуката, което можеш да получиш от домашния телевизор, внезапно се обезценява.

Репортери започват да предават пряко от курортите, докато ти стане абсолютно ясно, че за тях това не е нищо по-малко от лятно безделие, което запълват с няколко минути работа сутрин. Докато ти се потиш в офиса, за тях почивката очевидно е започнала вече.

Разбира се, нито един от хубавите сериали няма да започне да излъчването си преди есента. Най-много да ви превъртят “Забранена любов” няколко пъти, но все пак това не е особено забавно.

Глупави риалити предавания на лятна тематика ще изпълзят в ефира – което е странно, имайки предвид, че очакванията са по-различни. Най-малкото не би искал да познаваш точно тази дума и да се обаждаш на импулсен телефон.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.