iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как ще се изчисляват гласовете

Как ще се изчисляват гласовете 05_1368381065

Преброяването на гласовете се превърна в един от основните акценти на тези избори. Формулата за изчисляването на изборните резултати, разпределнието на мандатите и колко гласа са необходими за едно депутатско място винаги предизвиква много въпроси. Марина Матева се опита да вникне в изборната математика.

6 868 455 българи имат право на глас. Те ще излъчат 240 народни представители. 31 са многомандатните избирателни райони в страната, които почти отговарят на разпределението й по области, с малки изключения. Избирателните райони в София са три - 23, 24 и 25-ти и 26-ти Софийски. Вторият град в България също е разделен на 16-ти район Пловдив и 17-ти Пловдивски. Всеки един от тези райони излъчва различен брой народни представители в Парламента според броя на населението в района, като минимумът е 4 мандата. По 4 депутати вкарват райони като Габрово, Видин, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Ямбол. Най - много свои представители излъчват трите софийски района - 16, 14 и 12 мандата, Варна и Бургас са съответно с 15 и 14.
При пресмятането на изборните резултати първо се определя кои партии са прескочили бариерата от 4 процента. Това става на базата на всички действителни бюлетини, пуснати в страната и чужбина за всички партии и коалиции, които участват в изборите. Изчислява се колко е 4 процента от това число.
Ако например действителните гласове са 4 милиона, бариерата от 4 процента е равна на 160 хиляди гласа. Ако 5 милиона българи гласуват, бариерата се вдига - 4-те процента вече са равни на 200 хиляди гласа. Колкото повече хора гласуват, толкова по - висока е бариерата от гласове, която партиите трябва да прескочат.
Важно е да кажем, че в разпределението на мандатите участват само гласовете за тези, които са преминали 4 - процентната бариера. Гласовете за партии, останали под 4-те процента, не влияят на това колко депутати ще има всяка от партиите, влизащи в Парламента. Недействителните бюлетини или протестният вот с празна бюлетина също не могат да повлияят на резултата на политическите сили. При изчислението кои са прескочили 4-процентната бариера, участват само действителните бюлетини.
Гласовете за тези партии, които са над бариерата, се делят на броя на мандатите. Обикновено за един депутатски мандат средно за страната са необходими 16 - 17 хиляди гласа. Ако в по - малък район за депутатско място са нужни 6000 гласа, в друг по - голям ще са необходими 12 хиляди. За неразпределените мандати се прилага методът на най - големия остатък - така нареченият метод на Хеър - Ниймайер, който беше използван и на миналите парламентарни избори през 2009 г.

Източник: izbori.bnt.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.