iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да имаме хубав маникюр

Как да имаме хубав маникюр 02_1455353962

Всяка жена има поне един период, в който ноктите на ръцете й стават чупливи и податливи на външни влияния, като това често се случва със смяната на сезоните, когато организмът губи ценни минерали, под влияние на стрес, лош хранителен режим или бременност. Но не винаги тази промяна е безобидна. Знаете ли, че по ноктите можете да разберете какво е цялостното ви здравословно състояние? Бяло петънце тук, розово петънце там, цепнатина отгоре и подутина отдолу – всичко това могат да бъдат знаци за някои заболявания. Проблемите с черния дроб, белите дробове и сърцето могат да дадат отражение върху ноктите. Разбира се, преди да се правят прибързани заключения, трябва да се проведе консултация с лекар.

Бледи нокти. Прекалено бледите нокти могат да бъдат признак за сериозни заболявания като анемия, сърдечна недостатъчност, чернодробно заболяване или недохранване.

Бели нокти. Ако ноктите са бели с по-тъмни кожички, това показва различни проблеми с черния дроб, включително и хепатит. Ако пръстите също са в жълтеникаво, това е още един знак за неприятности с черния дроб.

Жълти нокти. Една от най-честите причини за жълти нокти са гъбичните инфекции. Колкото по-лоша е инфекцията, толкова повече нокътното легло може да се свие, ноктите могат да се удебелят и да започнат да се рушат. В редки случаи, жълтите нокти могат да показват и по-сериозно състояние като тежки заболявания на щитовидната жлеза, белодробно заболяване, диабет или псориазис.

Синкави нокти. Нокти със синкав оттенък показват, че тялото не получава необходимото количество кислород. Това може да показва наличието на проблем с белите дробове като например емфизема. Някои сърдечни проблеми също са асоциирани със сините нокти.

Нокти на вълнички. Ако повърхността на ноктите е вълнообразна или вдлъбната, това може да бъде ранен признак на псориазис или възпалителен артрит. Обезцветяването на ноктите е често срещано, а кожата под ноктите може да изглежда червеникаво-кафяво.

Напукани или разцепени нокти. Сухи, чупливи нокти, които често се напукват или разцепват са свързвани със заболявания на щитовидната жлеза. Напукването или разделянето, комбинирани с жълтеникав отенък вероятно се дължат на гъбична инфекция.

Подпухнала нокътна гънка. Ако кожата около ноктите е червена и подпухнала, това се нарича възпаление на свивката на ноктите. Възможно е да бъде резултат от лупус или друго заболяване на съединителната тъкан. Различните инфекции също могат да предизвикат зачервяване и възпаление на свивката на ноктите.

Тъмни линии под нокътя. Тъмните линии под ноктите трябва да бъдат изследвани възможно най-скоро. Понякога се причиняват от меланома, най-опасният вид рак на кожата.

Изгризани нокти. Да гризете ноктите си може да е просто лош навик, но в някои случаи е знак за постоянно безпокойство. Гризенето на ноктите също е свързано с обсесивно-компулсивното разстройство. Ако не можете да спрете да го правите е добре да се консултирате с вашия лекар.

Но ноктите са само част от пъзела. Въпреки че промените в ноктите съпътстват много заболявания, тези промени са само първия знак. Много аномалии в ноктите са и безобидни – не всеки с бели нокти има хепатит. Но ако сте разтревожени за външния вид на ноктите си, най-добре да си запишете час за дерматолог.

Грижи през зимата

Ако се установи, че не сте болни, а просто ноктите ви са изтощени от постоянното наслояване на лак, то също трябва да предприемете мерки. Трябва да имаме предвид, че през зимата ръцете ви се нуждаят от допълнителни грижи. Когато е студено, ноктите се чупят по-често. Ако искате да се предпазите, трябва да знаете 3 важни правила.

Ще са ви необходими витамин Е, сол, зехтин, избелваща паста за зъби.

Първи съвет. За да избелите и освежите пожълтелите нокти на ръцете, ще ви е необходима най-обикновена избелваща паста за зъби. Достатъчно е да я нанесете на всеки нокът и да оставите за 5 минути да подейства. Този метод ще ви помогне да почистите остатъците от стария ярък лак по ноктите.

Втори съвет. За грижата за кутикулите (тънките кожички в долния край на нокътната плочка) неоценими помощници ще са ви солта и зехтинът. Солта ще послужи като ситна скраб, а зехтинът ще омекоти кутикулите и кожата около ноктите. Просто добавете супена лъжица сол към 2 супени лъжици зехтин и потопете ноктите в получената смес за 5-10 минути. Потъркайте и изплакнете.

Трети съвет. Витамин Е стимулира растежа на здрави и силни нокти. Добре е да го нанасяте върху нокътната плочка вечерно време, преди лягане, като не забравяте да си сложите памучни ръкавици. Резултатът от това подхранване на ноктите ще стане очевиден след няколко дни. Като цяло нашият съвет е винаги да имате витамин Е в козметичката си, тъй като неговите полезни действия са ключът към много козметични процедури.

Здрави с бадемово масло

Ноктите ни редовно се нуждаят от глезене и лечение. Хубавото е, че това лечение може да стане съвсем лесно и само за няколко минути дневно с бадемово масло. То поддържа ноктите подхранени и хидратирани и е богат източник на витамин Е - естествен антиоксидант. Той може да защити кожичките на ноктите от лющене, напукване и изсушаване. Освен това стимулира растежа на ноктите. Маслото трябва да е студено пресовано. Масло, което е получено чрез нагряване и химически процес, е лишено от много от своите ценни качества. Важно е също така бадемовото масло да няма аромат или да е съвсем деликатен. Ароматите често са алергени за хора с чувствителна кожа и е възможно да предизвикат дискомфорт, лющене, обрив и зачервяване. След като сте избрали подходящото, нанесете го върху целите ръце като олио, като се съсредоточите и разтъркате леко в областта на ноктите и кожичките. За да има ефект, ноктите ви трябва да са чисти от лак и други препарати.

Може да си направите и ваничка с бадемово масло за силно наранени нокти. В малък тесен и висок съд изсипете масло и потопете в него всеки нокът за 2 мин. След това оставете да попие сам мазнината.

Същата операция може да направите и с напоен в бадемово масло памучен тампон. Разтрийте всеки нокът. След това оставете за няколко минути да попие мазнината.

След 10-14 дни ще забележите видима промяна. За поддържаща терапия пък е достатъчно да се обръщате към бадемовото масло 1-2 пъти седмично. На чисти нокти нанесете малко количество и след това разтрийте с палец. Нека попие и след това може да преминете към рутинните си грижи за красиви нокти.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.