iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане

Извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане 10_1508164883

От началото на учебната година извинителните бележки за училище вече се вземат от личния лекар срещу заплащане, като учениците задължително представят бележка от лекар, когато отсъстват от занятия по болест. Това съобщават от bTV.
Също нака документът се изисква и в детските градини, когато родителите искат да бъдат освободени от част от таксата. По този повод Гинка Димитрова потърсила личния си лекар, когато 3-годишната ѝ дъщеря се разболяла.

“3 лева струваше бележката. И поиска за мен, за моя болничен, 3 лева, като аз съм неин пациент”, обясни тя.

Таксата за извинителната бележка е напълно законна, тъй като издаването на документа не е включено в пакета дейности, платен от Здравната каса. А всеки личен лекар определя размера сам – 0 лева, 1, 2, 5 или повече, зависи от джипито.

„Това е договорен процес, могат да се договорят и на отделни цени”, коментира д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Таксата е за административно обслужване. Важно условие е на видно място в лекарския кабинет да има изложен ценоразпис. Срещу платената сума пациентът трябва да получи касова бележка. За издаване на болничен обаче няма такса.
Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.