iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Използвайте коприва за хубава коса

Използвайте коприва за хубава коса 03_1459401964

Копривата лекува всичко, казват старите баби, но както е известно, опитът и мъдростта им са достатъчно големи, за да си го позволят. Всъщност нещата, които казват, все излизат верни.

И за копривата е така. Нейните качества са абсолютно доказани. Дори е полезно и да се опариш с копривата, защото тогава минавали ревматоидните болежки.

Факт е, че дори и изсушена, копривата запазва голяма част от лечебните си свойства. Но пък сега е пролет - нейното време, когато ще избуи по ливадите. Човек може да си набере и да се запаси за следващите месеци, но още по-добре е да я използвате прясно откъсната. Причината е, че младата коприва е като съкровищница на витамини и минерали, които подхранват и стимулират растежа на косъма.

Ах, каква става косата

след маска с коприва - лъскава, здрава и жива. Но по-важното ѝ свойство е, че тя възстановява косъма и дори предпазва от косопад.

Това е известно още от времето на елините. Хипократ например съветва да се ползва мехлем от копривени семена, за да се възстанови опадалата коса.

Свойството на копривата да заздравява и разкрасява косата отдавна е известно. Козметичната индустрия също го експлоатира в продуктите си. Но освен че омекотява и подхранва косата, копривата засилва възстановяването и порастването ѝ.

Ето няколко рецепти с коприва, които лесно се изпълняват вкъщи, не съдържат никакви химикали, а само естествени продукти, така че с чисто сърце могат да бъдат наречени био.

Сок от коприва за балсам

Бланширайте млади и свежи листа от коприва за 15 сек във вряща вода.

Преместете от котлона и веднага ги поставете в леденостудена вода, за да спрете сваряването им.

Овлажнете косата си с прецедения сок от коприва и разрешете с гребен. Сокът е за еднократна употреба. Ако го оставите в хладилник, може да се намажете и втори път.

За да го съхраните за по-дълго, смесете една част копривен сок с 4 части водка. На стайна температура ще трае до една седмица.

За възстановяване на косата

Тук нещата се усложняват, тъй като трябва да откъснете цяло растение коприва - листа, стъбло, семена и корен. Ще ви трябват и 500 мл зехтин или бадемово олио.

Измийте корените само на прясно набрана коприва.

Нарежете с ножица цялото растение на малки парченца.

Сложете парчетата в буркан.

Сипете олио, колкото поеме, и разклатете буркана, докато спрат да се появяват балончета.

Оставете сместа в затворен буркан за цял лунен цикъл.

Махнете частите от растението.

Когато така приготвеното олио е готово, стоплете чаена лъжичка от него и го втрийте в скалпа. Останете с намазката една нощ. Повтаряйте веднъж седмично или колкото има нужда.

Срещу косопад

В тази рецепта за сгъстяване на косите олиото се заменя с оцет.

Шепа листа от коприва се заливат с 300 мл винен оцет и се варят 30 минути. Сокът се прецежда и с него се облива косата. При по-упорит косопад към листата се добавят и корени от коприва.

Срещу пърхот

Шепа листа коприва се кипват в 1 л вода и към нея се добавят 1-2 с.л. ябълков оцет. Косата се облива с прецедената запарка и не се отмива.

Може да се прави след всяко измиване. Освен че премахва пърхота, придава обем на косата и я прави мека и лъскава.

Срещу мазна коса

Залейте две шепи листа от коприва с 200 мл етилов спирт (70%), водка или ракия в стъклено бурканче. Сместа трябва да отлежи 4-5 дни на тъмно. След това се втрива в скалпа веднъж на ден. Добре е процедурата да се прави поне 1-2 седмици, за да има ефект.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.