iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изобретиха Еликсир на младостта

Изобретиха Еликсир на младостта 02_1454659056

Еликсирът на младостта, на който е посветен древният епос за Гилгамеш, може да се окаже реално съществуващ, като най-новите проучвания сочат, че в света има субстанция, която може да спре стареенето и да удължи живота с поне 30 процента. На практика това означава, че хората от следващите поколения може би ще имат реален шанс да доживеят поне до 100-тния си рожден ден.

Специалният еликсир на младостта има много просто действие - той неутрализира остарелите клетки от тялото, като ги унищожава и не им дава възможност да причиняват отравяния на тъканите и органите. Реално това означава, че "повредените" части от човешкото тяло съвсем скоро ще могат да се "ремонтират".

Наскоро учени проведоха първите експерименти с мишки и установиха, че еликсирът е удължил продължителността на живота им с 35 процента, пише британският в. "Индипендънт". Според лекари изследването е имало такъв успех, защото са успели да премахнат „застаряващите“ или износените клетки, които се появяват с напредването на възрастта и имат унищожителен ефект върху тялото. Наскоро тази техника е била приложена върху генномодифицирани гризачи и ефектът от нея е бил значителен. Животните са удължили живота си с между 25 и 35 процента, като по-важното е, че много от тях дори са станали и по-здрави.

По-добра работа за органите

Мишките, инжектирани с "еликсира на младостта", остават активни по-дълго, а техните сърца и черен дроб функционират по-добре, отколкото на гризачите, оставени да остаряват естествено. Тъканите и органите на "подмладените" мишоци също са в по-добро състояние от това на останалите им побратими. Лекарите са установили, че мишките, които са "пили вода от извора на вечната младост", развиват и много по-малко тумори и ракови образувания в сравнение с останалите.

Все още не се прилага върху хора

Учените все още не са изпробвали способа за подмладяване върху хора. Те смятат, че все още не знаят до каква степен и кога точно човечеството ще може да се възползва от тяхното откритие. Някои изследователски групи обаче вече търсят конкретните съединения, които да отвеждат еликсира на младостта към болните клетки в човешкото тяло. Именно те в бъдеще ще помагат за забавянето на процеса на стареене.

„Идеята да се мисли, че ще има нещо, което ще се появи и ще повлияе или премахне тези клетки, не е невероятна“, твърди д-р Дарън Бейкър от клиниката „Майо“, която стои зад проучването.

Стареещите клетки са опасни за здравето

Стареещите клетки са потенциално опасни за здравето, защото след един определен етап те губят способността си да се делят. Въпреки това те все още могат да навредят на тялото, като изпускат молекули, които могат да бъдат пагубни за съседните тъкани или да предизвикат редица хронични възпаления. Именно те според учените са причината за появата на рака и различните видове болести. В тялото има специален механизъм, който на практика е създаден, за да унищожава старите и вредни клетки. С течение на времето обаче той отслабва и след определена възраст в организма започват да се натрупват прекалено много вредни частици и отрови, които не могат да бъдат премахнати. Именно в този момент, вероятно в бъдещето, на хората ще бъде инжектиран "еликсирът на младостта".

Мишки на средна възраст

Изследването на клиниката „Майо“ цели да разгледа какво се случва с телата на мишките на средна възраст, когато те бъдат защитени от ефекта на стареещите клетки. „Всички мишки, на които са им премахнати стареещите клетки, са удължили продължителността на живота си с от 25 до 35 процента“, казва още д-р Бейкър, като допълва, че във всички случаи са открити и подобрения на здравословното състояние. Друга положителна черта на опита е, че няма и никакви видими отрицателни странични ефекти.

Разбира се, лекарят предупреждава, че засега генетичното инженерство, използвано при гризачите, не може да бъде приложено директно при хората. Надежда обаче има. “Тъй като стареещите клетки в организма ни не се разпространяват рязко, медикаментът би могъл ефективно и бързо да елиминира достатъчно от тях, за да има дълбок ефект върху здравето и продължителността на живота ни“, допълва още той.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.