iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Износът ни на вино за Русия намалява

Износът ни на вино за Русия намалява 03_1425478523

Износът на българско вино за Русия драстично намалява през тази година. Това каза шефът на агенцията по лозите и виното Красимир Коев.

Събитията в Украйна налагат на търговците, а и на изложителите, които отиват само да демонстрират продукцията си, да обикалят много, за да избягват опасните райони.

Това е едно от големите препятствия и голяма част от родните винари са предпочели да изкарат руския пазар от сметките си, защото им излиза нерентабилно, от една страна, защото допълнителният път оскъпява продукцията им и тя е неконкурентна на огромния руски пазар. От друга страна, всяко преминаване през засегнатите от въоръжените конфликти зони е заиграване със съдбата и рискът не е оправдан.

За сметка на руския пазар обаче се оказва, че има друга – положителна тенденция през 2014 г. Оказва се, че сме изнасяли повече вино за Китай. Това е добра новина за производителите, защото китайският пазар е на практика безкраен и динамичен и всеки иска да има ниша там.

От друга страна, пък същата тази 2014 г. е била също така и неблагосклонна към производителите. Заради лошите метеорологични условия преработеното грозде е било значително по-малко от това през предходната година.

Става дума за 109 000 тона през миналата година. За сравнение 12 месеца по-рано количеството е било 250 000 тона – тоест разликата е повече от два пъти. Съответно и произведеното вино през 2014 г. е по-малко – 76 милиона литра в сравнение с предходната година, когато е било 172 милиона литра.

Въпреки значителния спад България не изпада от картите на Европа като винопроизводител, успокоиха от бранша. По традиция си имаме добро развитие на лозаро-винарския сектор и по-важното е, че имаме атрактивни сортове грозде, типични само за някои български региони, от които става неповторимо вино.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.