iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Измислиха гумена клавиатура

Измислиха гумена клавиатура 11_1448804958

Повечето клавиатури са доста сложeн хардуер, обикновено включващ много окабеляване и много бутони. Учените от Университета в Окланд в Нова Зеландия обаче са разработили опростена, програмируема клавиатура с помощта на мека, гъвкава и разтеглива вид на гума известна като еластична изолация.

Клавиатура се състои от два чуствителни слоя ламинирани в обща структура. Повърхността се разделя на девет различни сензорни пространства, създавайки девет програмируеми копчета.

Подобно на програмируема клавиатура за сензорен екран, но е гъвкава и почти неразрушима, поне когато става въпрос за капки, които могат да повредят тъчскрийн устройство.

"Основната полза от нашата клавиатура е, че по същество, това е просто един тънък лист каучук. Тя може да бъде увита около всеки обект, което го превръща в клавиатура." обясни Даниел Ксу, който е автор на доклада с подробна информация за устройстваото. "Тя може да се прави чувствителна към кожата за улавяне на движенията, което е полезно за спортисти, лекари и за новите интерактивни контролери с жестове."

Броят и разположението на клавишите или чувствителните области може да бъде променен с препрограмиране на гумената клавиатурата, без да се налага да се добавят кабели или да извършват всякакви други хардуерни изменения.

Възможностите на гумената клавиатура са били тествани с помощта на видео игри и изследователите са създали ръкавица от същия материал, която може да усеща разтягане за използване в игри със стрелба.

Една компания, наречена StretchSense се е отделила от лабораторията по биомиметиката на университета в Окланд, за да развиват технологии за носене и други продукти, които ще се възползват от сензорите чуствителни на разтягане.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.