iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Излезе класация с устройствата, които промениха света

Излезе класация с устройствата, които промениха света 05_1462509530

Мобилни телефони, компютърни конфигурации, електронни книги, игрални конзоли, фотоапарати. Това са някои устройства, включени в класацията на сп. „Тайм“ (Time.com) с 50-те джаджи, променили завинаги живота ни и посоката на развитие на технологиите, пише bTV.

Някои от устройствата в списъка, като уокмена на „Сони“, са първите по рода си. Други, като айпода на „Епъл“, въвеждат съществуваща вече идея в масова употреба. Трети пък са неуспешни от търговска гледна точка, но въпреки това остават огромен отпечатък в индустрията, пише списанието.

В топ 10 на класацията влизат общо пет изделия на споменатите вече марки „Епъл“ (три) и „Сони“ (две), като най-влиятелното устройство според „Тайм“ е айфонът. „С пускането на този продукт през 2007 г. „Епъл“ стана първата компания, която успя да сложи наистина мощен компютър в джоба на милиони потребители“, обяснява списанието.

Под №2 се нареждат телевизорите „Сони тринитрон“. Серията се появява през 1968 г. Заради иновативния начин на смесване на трите електронни прожектора образът на тези телевизори е с около 25% по-ясен от този на конкуренцията.

Следва друг революционен продукт на „Епъл“ – „Макинтош“. Когато се появява, той печели сърцата на потребителите с графичния си потребителски интерфейс и лесната за употреба мишка. Този продукт налага стандарта за това как човекът взаимодейства с компютъра, пише „Тайм“.

Уокменът на „Сони“ заема четвърта позиция в класацията. Това е първият музикален плейър, които комбинира преносимост, простота и достъпност от финансова гледна точка. Той излиза на пазара в момент, когато винилът все още е най-популярният музикален формат, но се превръща в абсолютен хит, предоставяйки лично пространство на публично място, благодарение на слушалките и факта, че работи на батерии. Именно уокменът павира пътя за сидиплейъруите и айподите, пише „Тайм“.

Пети е компютърът на Ай Би Ем 5150 (IBM 5150). Персонални компютри имаше и преди появата на този модел през 1981 г., но именно той позволи компютрите да влязат в милиони домове.

Номер 6 в класацията ни връща малко по-назад в миналото. Става въпрос за фонографът „Виктрола“ (Victrola Record Player). Макар самият фонограф да е изобретен през 1877 г., продуктът на компанията „Виктор толкинг машин“ (Victor Talking Machine Company) става първият аудиоплейър, станал неизменна част от интериора на домовете в началото на ХХ в. Причината е, че той прилича повече на изискана мебел, отколкото на машинария.

Под №7 в класацията е нареден продукт, появил се през 1954 г. и смятан за абсолютно необходим по време на ваканции – транзисторното радио TR-1 на компанията „Реджънси“ (Regency).

Фотоапаратът „Брауни“ на „Кодак“ (Kodak Brownie Camera) заема осмо място. Той се появява на пазара през 1900 г. и е малък, евтин и лесен за употреба.

Поредният продукт на „Епъл“ – айподът, е нареден на деветата позиция. И преди появата му имаше mp3 плейъри, но именно айподът убеди музикалните фенове масово да се откажат от сидиплейъра, пише „Тайм“. От една страна този продукт стимулира пиратството, като позволи на хората да носят фонотеката си в джоба. От друга страна даде на музикалната индустрия iTunes – най-големия музикален магазин в света. Значението на айподът обаче не е само в музиката – той въведе цяло едно поколение в лесните за употреба продукти на „Епъл“ и неслучайно днес това е най-влиятелната технологична компания в света, добавя изданието.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.