iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Италианец даваше оценки на фестивала на брашното

Италианец даваше оценки на фестивала на брашното 05_1462883155

Италиански шеф готвач пристигна от Ботуша специално за финала на Фестивала на брашното. Този фестивал се проведе в продължение на месец по Искърското дефиле. Винченцо Абате бе част от журито, което оценяваше чудните и приказни питки, измайсторени от жените от град Своге и околните села.

"Този ароматен мирис ме връща в моето детство, никога не губете традициите, не позволявайте на Европейския съюз да ги заличи, както заличиха нашите традиции в Италия", каза с прискърбие Абате и допълни, че по-вкусен хляб през живота си не е вкусвал. В журито участваха още заместник кметовете на Своге - екс национала Христо Йовов и Вальо Михайлов, дизайнера Едис Пала, техноложката Румяна Милчева, както и д-р Маринков, който е инициатор събитието да ни пренесе 120 години назад във времето, по стъпките на Иван Вазов, където той е създал най-хубавите си пътеписи, а жените по селата са го посрещали с питки и шарена сол.

"Щастлив съм, че успяхме да накараме хората отново да прочетат историята ни, да се върнат към онези добродетели от миналото и да не забравяме, че най-важната ни цел е да построим паметник на Вазов, там горе до Ветриловата воденица, където той е творил", с умиление каза лечителя на района д-р Маринков.

От пъстри по пъстри питки участваха на финала - като книги, като кошници, като националното знаме, като агънца, като дворци, с изображение на Свети Георги, на Дядо Йоцо, на Иван Вазов, със слънчогледи, цветя, таралежчета, овчици, пиленца и цялото въображение, на което е способен човек.

Повечето от участниците бяха с типичните за района национални носии, като танцуваха, пяха и рецитираха стихове на Вазов. Конферансие на "Търкулнала се питката ... та чак до Своге" бе водещата на предаването Позиция по Евроком Нина-Никол Хамилтън, облечена също в народна носия.

За победителите освен парични награди, имаше чувалчета с брашно и електро-уреди, осигурени от Дипломат. Бела България пък се е погрижи за всички гости на площада да има подаръци, както и вкусен кетъринг в допълнение с лютениците на Олинеза.

Бяха наградени 13 участника в различни категории - за най-вкусна питка, за най-интересно представяне, за най-тематична питка, за най- интересна визия , най-млад, най-възрастен участник, най-атрактивна питка, както и специални призове от Дипломат и Tupperware. Колективните призове и по 20 килограма брашно отидоха при клуб Доверие и професионално училище Велизар Пеев.

Едномесечната ициатива "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" обедини 12 села от Искърското дефиле - Владо Тричков, Томпсън, Реброво, Луково, Гара Лакатник, Гара Бов, Церово, Свидня, Искрец. Дружево, Миланово, Лесковдол. Тя се проведе под патронажа на кмета на град Своге Емил Иванов и със съдействието на Балканска медийна Асоциация.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.