iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Историята на Радомирско е събрана в книга

Историята на Радомирско е събрана в книга 04_1396519064

Историята на Радомирско е събрана в книга от проф. Юли Фърков, който е проследил събитията от древността до Освобождението.

Фърков е описал археологическите обекти, на които радомирския край е богат. Общината спомоществователства издаването на книгата, която ще излезе на пазара през този месец, съобщи кметът Пламен Алексиев. Той сподели, че е горд с историята на Радомир, който има уникален триъгълен площад, единствен в света има паметник на бозаджията, Радомир е единствен град в страната с водопад.

„До сега знаехме, че от Радомирско в Освободителната война са участвали 27 опълченци, проф. Фърков обаче е издирил общо 83-ма, които са се били под Самарското знаме за свободата на България. Не случайно и в Радомир е донесено и съхранявано Самарското знаме, а княз Александър Батенберг е идвал два пъти в града да се поклони пред светинята. В негова чест гражданите на Радомир са построили арка“, с гордост разказа Алексиев. Той е категоричен, че археологическите находки трябва да останат в града, а не да отиват в частни колекции. Затова ще води непримирима борба с иманярите.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2018

30-Юни-2016

01-Юли-2015

01-Юли-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com