iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова беше гост на конференция

Ирена Соколова беше гост на конференция 03_1459061668

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова бе гост на конференция нна тема „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“. Тя беше организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел в Благоевград.

Дебатът е част от националната кампания по проблема, която г-жа Габриел провежда в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

„Лицата на насилието са многобройни. Едно от тях-лицето на тероризма, отново изправи Европа пред изпитание във вторник. Но друго от тях-лицето на насилието над жени, ни изправя на изпитание ежедневно. Националната кампания срещу насилието над жените носи надежда и съдържа отговорност да отговорим на това насилие. Надежда за жертвите, че човешките им права ще бъдат защитени, и отговорност на ангажираните институции да го направят. Основният инструмент, чрез който можем допринесем това да се случи, е България да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие“, подчерта Мария Габриел.

Зам.-председателят на Комисията по култура и медии и председател на ЖГЕРБ Ирена Соколова и председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов разгледаха въпроса от законодателна гледна точка, подчертавайки постигнатото (като наскоро гласувания на първо четене закон за равенството между половете), както и оставащите предизвикателства.

Силен елемент на кампанията са мъжете-посланици във всеки един град, в който се провеждат конференциите. В Благоевград лица са кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и шесткратният европейски и вицесветовен шампион по таекуондо Тодор Козладеров. Двамата отправиха силни послания за пълно отричане и непримиримост към насилието над жените с призив към мъжете да бъдат ревностни защитници на техните права.

Случаи от практиката и предизвикателствата, които срещат в работата си, споделиха председателят на Окръжния съд Катя Бельова, началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в МВР-Благоевград и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Любка Митева. Очерта се изводът за необходимостта да бъде повишена информираността за това към кого и как могат да се обърнат жертвите, за да поискат закрила, и за създаването на местно ниво на координационен механизъм между институциите за по-бърза и ефективна реакция в случаи на насилие.

„За да няма преобърнати съдби и загубени животи вследствие на насилието, решението е във всеки един от нас. Пътят напред минава през осъзнаването, повишаването на информираността, единните действия, строгите мерки за насилниците. Образованието е много силен инструмент и темата за равенството между половете трябва да бъде застъпена в учебните програми. Ключова остава съвместната работа между неправителствения сектор и институциите по проблема, защото координираните и единни действия дават единния отговор”, заключи Мария Габриел.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.