iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Интересни факти за Свети Валентин

Интересни факти за Свети Валентин 02_1454569620

Готови ли сте за най-романтичния празник в годината? Тогава се заредете с настроение и любов. Ето и някои интересни факти за Свети Валентин. Независимо дали харесвате или не деня на влюбените, никога не е излишно да научите нещо ново, нещо различно, дори и само, за да имате възможност да оборите защитниците на празника.

1. Свети Валентин започна с римляните

Има две теории за произхода на Деня на влюбените. Първата е, че той произлиза от Луперкалия, шумен римски фестивала, който се е провеждал на 15 февруари, когато мъжете се събличали голи и "пощипвали" младите девойки с надежда това да увеличи плодовитостта им. Втората теория е, че докато римския император Клавдий II се опитва да подсили армията си, той забранил на младите мъже да се женят. В духа на любовта, Свети Валентин прегазил забраната и извършвал тайни бракове. Заради неговото неподчинение, Валентин е бил екзекутиран на 14 февруари.

2. Най-популярният празник, в който се разменят картички

Над 190 милиона картички се разменят ежегодно в Деня на Свети Валентин, като празникът е вторият най-популярен, в който се подаряват поздравителни картички след Коледа.

3. Свободните дами имат голям шанс да си намерят половинка

През 20-те години на всеки 100 неомъжени жени се падат по 119 неженени мъже на същата възраст, при това те не са разведени или овдовели.

4. Истинската любов явно не е толкова трудно да се намери

Над два милиона бракове се провеждат в САЩ всяка година. Това означава, че има повече от 6000 на ден!

5. Цветя навсякъде

С 73 процента скачат продажбите на цветя за 14-ти февруари и 90 на сто от тях са направени от мъже.

6.Розите са цветята на любовта

Кое е любимото цвете на римската богиня на любовта Венера - да, няма да е голяма изненада, че това е червената роза. От тук идва и короната, която си е заслужила розата, като най-романтичното цвете.

7. В очакване на голямото "Да"

Средният брой на сватбени предложения, които са направени на Свети Валентин е 220 000 и е 10% от общия размер на предложения за брак, които се провеждат в една година.

9. Парите и любов

Средният американски потребител изразходва около 102 долара за подаръци, храна и развлечения. Данните са за 2009-та година, като всяка година тази сума се вдига, което означава, че празника натрупва все по-голямо значение у хората.

10. Шоколадът и любовта

Някъде около 1800-та година е започнал да твори първият производител на шоколадови бонбони - Ричард Кадбери. Всяка година повече от 35 милиона шоколадови бонбони във формата на сърца се продават специално на този ден, от който шоколад на стойност 1 милиард долара са закупува само в САЩ.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.