iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Имунитетът ни се срива от силното слънце

Имунитетът ни се срива от силното слънце 07_1437991545

Най-известният остър ефект от прекомерното излагане на слънце е зачервяването на кожата - слънчево изгаряне. Това обаче е бързата видима реакция, много по-коварни са късните ефекти.

Атмосферата блокира към 97-98% от слънчевата радиация, останалите 2-3% стигат до нас със своите добри и лоши въздействия.

Христоматийният пример за ползата от слънчевите лъчи е заслугата им организмът да образува сам витамин D. Дефицит на веществото води не само до рахит и остеопороза, но и намалява имунитета, а според резлични проучвания има роля за 14 вида рак, обяснява д-р Мария Николова. Ултравиолетовите (УВ) лъчи имат роля и при лечението на някои кожни заболявания като псориазис и екзема. Не на последно място слънчевата светлина стимулира епифизната жлеза в мозъка за производство на

триптамини -

вещества, които

подобряват

настроението

Косвено помагат за по-добрия живот на земята с още много ефекти. Например убива вируси и бактерии по прострените да съхнат навън дрехи, кърпи, чаршафи. За да унищожат микроорганизмите, ултравиолетовите лъчи

проникват през

клетъчната мембрана,

разрушават ДНК

и така ликвидират способността на патогена да се възпроизвежда. Тази унищожителна сила обяснява защо може да използваме успешно ултравиолетовите лампи за дезинфекция.

Слънчевата светлина има буквално безброй ползи за здравето ни, но прекомерното излагане на УВ радиацията е сред мегарисковите за здравето авантюри. Като най-бързите във времето поражения са относително безобидни на пръв поглед. За разлика от зачервяването на изгорялата кожа, което и се вижда, и боли, се случва нещо недоловимо, но много опасно - отслабва общият имунитет.

Няколко нови проучвания показват, че високата УВ радиация

намалява активността

и обърква реакциите

на имунните клетки

до 24 часа след излагането на слънце. Повтарящото се прекомерно излагане на силните слънчеви лъчи може да предизвика дори трайни щети на имунната система.

Според Световната здравна организация излагането на силно слънце за продължително време може да повиши риска от заразяване с вирусни, гъбични или бактериални инфекции. Както и да направи организма по-податлив на пренасяни от паразити заболявания.

В дните с висок УВ индекс - международна мярка за интензивността на лъчите по скала от 1 до 11 (вижте на 21-а стр. прогнозата за седмица напред в редовната рубрика на здравните ни страници), плаж и престой под лъчите в обедните часове трябва да се избягва. Изгарянето тогава настъпва бързо, а последиците са тежки. Много опасна е

новата плажна

мода сънбърн арт

- “татуиране” със

слънчево изгаряне,

за която “24 часа” предупреди. “Рисунката” се получава с поставяне на шаблон върху тялото и печене до изгаряне, за да се създаде контраст. На първо време това е само болезнено, но е научно доказано, че има правопрорционална връзка между честотата на изгарянията в млада възраст и развиването на рак на кожата в по-късна възраст, обясни доц. Жана Казанджиева, опитен дерматолог от Александровска болница. Отложените с 10-20-30 г. ефекти от термичната травма може да се окажат и фатални.

Най-агресивната и смъртоносна форма на кожен рак е малигненият меланом. В България диагнозата днес е 5 пъти по-честа, отколкото преди 50 г., ръст на заболяването има в повечето западни държави и се свързва с много модерния през втората половина на миналия век бронзов тен. Изследванията показват, че поне 90% от случаите на рак на кожата се дължат на слънчевата радиация. Което обяснява препоръките на лекарите да се ползва слънцезащитна козметика, да се избягва престой под лъчите, да се носи шапка и леки дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.