iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има нов идеален мъж

Има нов идеален мъж 06_1434803551

Промяната в представите за модерната жена почти винаги е свързана с нюанс. Тя променя грима, прическата, гардероба, стила, а всеки нов "идеален мъж" е радикално различен от предишния.

Достатъчно е да сравним двата последни типа "Мистър перфектен" - метросексуален и лъмбърсексуален. Страховита разлика - единият гладко избръснат, козметично вманиачен и поддържан от сутрин до вечер, а другият брадат като лесничей с размъкнати карирани ризи и заинтересуван най-вече от излъчването си на мъжага и самец, който нищо не може да го впечатли. Изправени един до друг Кристияно Роналдо и Андреа Пирло, еталони за съответно метро и лъмбър стандартите, са като от различни планети или поне от различни култури. Затова не е изненада, че най-новите модерни представители на силния пол също скъсват напълно с идеалите до момента. Лайфстайл експертите предвиждат нова порода типажи - сапиосексуалните (от sapio - умен на латински). Което на кратко ще рече: умът като бръснач е най-важният атрибут на еротиката.

Тялото, професията, доходите, грижата за здравето, фитнеса, дрехите, стила, джогингът, загрижеността към жената, кавалерството и прочие други качества остават на заден план. Сапиосексуалните са просто мъже, които са изчели един тон книги, чувството им за хумор може да срази всеки опонент, общата им култура надвишава далеч границите на приличното и не им е нужно да отварят Гугъл, за да ви осведомят за биографията на Джеймс Джойс. Ако си мислите, че сапиосексуалните са старите задръстеняци, не сте далеч от истината. Разликата е в това, че сапиотата имат самочувствие и са съвсем убедени, че са въвлечени в най-важната кариера - тази да поумнееш и проумееш света наоколо - докато останалата планетарна гмеж все още се занимава с ретроградни занимания като успех в бизнеса и престиж в офиса. Това, разбира се, не значи, че въпросните герои са бедняци и нямат добър доход. Те са наясно, че участието им в икономическата система на труд и възнаграждание е добре осъзната от самото начало залъгалка за наивници. Парите са необходими, но далеч не са всичко.

Лайфстайл специалистите посочват няколко причини за възхода на умниците и успеха им сред жените. Първата е в това, че са вън от мейнстрийма и че са на изчезване. Не че вече няма умни хора, но всеки по-надарен предпочита да фокусира интелигентността си върху тясна сфера (примерно IT специалист) и да я използва по практическо предназначение и за високи суми. Сапио сексуалният по природа е враждебен към тази супер прагматична употреба на интелекта.

Втората причина е в смяната на поколенията - generation x,y,z, както ги наричат в Щатите. Вече са на изчерпване онези двигатели, които работеха при предишните млади - желание за кариера, стабилно семейство и солидни сметки в банките. Съмнението във всичко това ще се засилва с годините и ще бъде осъзнавано от новите поколения като илюзия, твърдят психолозите. Сапиосексуалните са в авангарда на този отказ от спазване на правилата и йерархиите и именно заради това са харесвани.

Третото, и може би най-логично заключение е, че с модата на сапиотата се е затворил един цикъл, започващ през 60-те. Тогава светът изживя своята сексуална революция и освободеността на хипитата наистина промени нравите. Сега обаче сексуалната революция започва да превишава лимитите си - Кончита Вурст е доказателството, че оттук насетне няма на къде да се ходи и всички табута са свалени. Именно тази неспособност да се продължи еротичното свободомислие, защото то вече е стигнало предела си, води и по естествен път до сапиотата - те държат монопола върху познанието, което е много по-неизчерпаемо от всякакви модерни течения, сменящи се през годините. Вече не е секси да си секси, или поне недотам - твърдят защитниците на новия тип мъж. Интелектът поглъща всичко останало като черна дупка. И изборът между поет и атлет не изглежда толкова предрешен в полза на втория, както преди.

Уди Алън

Той е сапиосексуален, много преди някой да измисли думичката. В "Манхатън" изглеждаше убедително като любовник на 17-годишна красавица, а не е много по-различен в живота. Не би било изненада списъкът с музите му да съвпадне с класация за най-красивите жени на Холивуд. "Сексът без любов е безсмислено преживяване, но като за безсмислено преживяване е доста добро", казва големият режисьор и сценарист, а репликата му е емблематична за фразеологията на сапиосексуалните - дори и да те прекарат, поне ще те разсмеят.

Дейвид Духовни

Не е изненада, че именно Духовни бе избран за ролята на Ханк Мууди в "Калифорникейшън". Неговият герой там е нарицателно за сапиосексуалния мъж - писател с много ум, но без вдъхновение, страдащ от сексуална разюзданост. Духовни впрочем също има преимуществото на първото и проблеми с второто - неведнъж се е лекувал в клиника заради сексуална пристрастеност. Дейвид впрочем има докторска дисертация на тема "Магия и технология в съвременната поезия", а съвсем наскоро издаде и първата си книга - сборник с разкази. Никога не е позволявал на камерата да изчерпи качествата му и се занимава с куп други неща извън киното.

Джордж Карлин

Покойният стенд ъп комик Джордж Карлин бе най-сапиосексуалният мъж, раждал се на планетата. Истинска машина за лафове, мощен интелект, чувство за хумор и страхотно присъствие на сцената. Това че бе не дотам красавец нямаше никакво значение - от момента, в който хванеше микрофона, погледите и смехът бяха предназначени само за него. "Ще ви кажа нещо за мъжете и жените - то е всичко, което трябва да знаете. Жените са луди, а мъжете са прости. И основната причина жените да са луди е, защото мъжете са прости", бе едно от най-култовите му съждения.

Серж Генсбург

Андрей Лекарски, един най-изявените ни художници из Европа, от години живее и работи във Франция. Синът на генерал Крум Лекарски като студент е нощен пазач в прочутата парижка академия "Сите де зар". С парите, спечелени за час, може да си плати едно кафе. Част от работата му е да изнася боклука от тристата стаи на общежитието. В една от тях живее Серж Генсбург. Авторът на култовата песен от миналото "Обичам те", посветена на Бриджит Бардо, рисува, но художниците не го признават за равен. Точно по това време дългокосата Бардо скача в леглото му, за да й напише песни. "А Серж беше най-грозният човек, който съм виждал", споделя Лекарски.

"Бриджит идваше при него винаги с портокал в ръка и паркираше фантастичния си "Морган" на най-забраненото място. Имах голямата чест да й отворя вратата и да поговорим за времето, слънцето, дъжда", спомня си Лекарски.
При Генсбург идва и друга дама, кандидат-певица. За разлика от Бриджит обаче, тя пресича Париж на бял кон и винаги си тръгва огорчена. Грозникът гений не я приема. Остава й утешението, че младият българин най-искрено й съчувства.

Куентин Тарантино

За къде без него. IQ-то му е 160 - колкото на Бил Гейтс. Може би най-големият познавач на киното и ерудиран на макс. Черният хумор и ироничния замах, с който прави лентите си, са ненадминати. А това, че успя да свали Ума Търман след 20 години чакане, не е за пренебрегване: освен че е сапиосексуален, Куентин Тарантино е и търпелив.

Михаил Билалов

Един от малкото български актьори, който използва най-важното сечиво за един мъж - ума. Билалов подлага ролите си на концентриран анализ, има високи познания от литературата - от руските и родните поети през източна духовност до парково озеленяване. Той добре е овладял сексапила на ума. Джаро е толкова въздействащ, най-вече защото самият Билалов вкара онзи интригуващ дяволски интелект, който прави чаровен дори и най-опасния престъпник.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.