iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има храни, които забързват метаболизма

Има храни, които забързват метаболизма 05_1462420908

Храните, които забързват метаболизъма, са верни помощници в отслабването. Затова е добре да ги включваме в менюто си, като на първо място това са цитрусовите плодове като грейпфрут, лимон, портокал и киви, обясни д-р Милка Жижанова-Милушева. Рибата и морските деликатеси също са препоръчителни, защото съдържат йод.

Лютите храни пък горят мазнините. Затова отслабващите, които нямат проблем със стомаха могат да включват в менюто си люти чушки, сос от чили, както и всички видове лук. Помощник в отслабването е и джинджифилът. Той вече се съдържа в локуми и бонбони. Можете да смесите и 300-400 грама джинджифил с половин буркан с мед

Най-добре обаче е да се приема в чист вид – по около 4-5 нарязани парченца, съветва д-р Жижанова-Милушева. Тя препоръчва и консумацията на годжи бери - по около 10-12 зърна на ден или пък в комбинация с нискомаслено мляко.

Всички храни с ярки цветове като зелено, червено и оранжево пък са мощни антиоксиданти. Те спомагат за изхвърляне на токсините. Плодовете трябва да се консумират добре узрели, но не презрели. Зеленчуците също - добре узрели, но не почернели.

Особено полезно е авокадото, което съдържа растителна мазнина

Съветът на д-р Жижанова-Милушева е да не се мачка, а да се нареже и комбинира с повече лимон, капки зехтин, чесън и сол. Добре е солта да се избягва, но не и да се изключва напълно. Препоръчителната доза е до 5 грама на ден.

Полезна храна са и овесените ядки и трици, които ни помагат да отделим голяма част от мазнините, като почистват тънките и дебелите черва. Те могат да се консумират попарени с гореща вода или с нискомаслено мляко.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.