iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има билки за здрав сън

Има билки за здрав сън 06_1434462830

Още от древни времена хората са търсили чрез растенията средство за повлияване на функциите на централната нервна система, както и за премахване на неприятните изживявания и болката, за повишаване на умствената и физическата работоспособност, за лечение на нервни и психични заболявания.

Всички лекари казват, че нуждата от сън е индивидуална за всеки човек. Разбира се, има средна норма, която се равнява на 7-8 часа. Нормалният нощен сън е много важен за поддържане работата на имунната система. В днешно време много хора се оплакват от различни нарушения на съня си и невинаги знаят как да си помогнат. Преди да си легнат пият успокоителни с цел да заспят, но това не е препоръчително. Фитотерапевтичните средства против безсъние са добра алтернатива. Те действат по-слабо, но за сметка на това не водят до пристрастяване.

Валерианата и хмелът са от най-ефективните сънотворни билки. Освен своето благотворно действие върху съня и нервите, валерианата уравновесява нарушения сърдечен ритъм, явяващ се чест проблем за заспиването.

Сънотворният ефект на хмела се дължи на лупулинът, който действа при трудно заспиване, безсъние, често събуждане, повишена нервна възбудимост, невротични състояния. Той повишава апетита и подобрява храносмилането. Народната медицина препоръчва хмела самостоятелно или в комбинация с други билки. Действието му се засилва в комбинация с валериана.

Валерианата е ценно лечебно растение, познато на хората и прилагано като лечебно средство в народната и официалната медицина.

Притежава многостранно действие: успокоява централната нервна система, действа седативно при невроза на сърдечно-съдовата система, усилва секрецията на стомашно-чревния тракт, стимулира отделянето на жлъчен сок. Притежава сънотворен ефект, подобрява качеството на съня, включително и при лица, страдащи от безсъние и превъзбуда, не предизвиква усещане за сутрешна сънливост.

На пазара се предлагат хранителни добавки с екстракт от валериана и хмел. Важно е да се знае, че екстрактът е между 5 и 10 пъти по концентриран от дрогата и се усвоява многократно по-добре. Екстракт от валериана и хмел можете да намерите във фитопродукта Sleep (Слийп). В него е добавен и екстракт от копър. Той помага при стомашно-чревни напрежения, дискомфорт и лошо храносмилане, които са чести причини за безсъние.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.