iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И плъховете спасяват приятелите си от удавяне, освен хората

И плъховете спасяват приятелите си от удавяне, освен хората 05_1432141894

Спасяването на живота на друго себеподобно същество е присъщо не само на хората, като според нов експеримент, плъховете също ще спасят приятелите си от удавяне.

Когато един от тях паднал във вода, друг плъх бързо се научил как да борави с лост, за да помогне на приятеля си да избяга на сухо и безопасно място. Те правели това, дори и когато са изкушавани от шоколадово лакомство. Използвали лоста, за да помогнат на свой събрат, дори, когато това означавало, че ще загубят лакомството.

Това показва, че плъховете се ангажират да помагат и показват "просоциално поведение" дори и това да не им носи награда. Да помогнат на плъх в беда е ценно за тях.

Опитът от миналото също играе роля в това поведение. Ако плъхът спасител е имал подобно преживяване и е бил близо до смъртта, той много по-бързо се впуска да помогне на свой приятел.

Изследването показва, че плъховете могат да показват съпричастност, признават страданията на другите и искат да ги облекчат. Разкритието, че плъховете демонстрират емпатия, може да доведе до редица други проучвания, даващи представа за невронната основа на социалното поведение.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.