iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И ниските дози на Е-тата увреждат ДНК

И ниските дози на Е-тата увреждат ДНК 07_1437483645

Подсладителите, добавките и консервантите в храните влияят негативно на човешкия организъм и увреждат в различна степен ДНК, сочи изследване на Лабораторията за молекулярна генетика към БАН, представено днес.

"Под тези Е-та, които са с различен номер, има различни вещества. Ние не сме изследвали всички, а даже едно от тях се оказа, че няма никакво въздействие върху ДНК-то. Други 12, които изследвахме, които не са най-популярните, увреждаха в различна степен ДНК-то. Ние избрахме от всяка група добавки по 3-4, така че да се получи разнообразно изследване. Това, което ни учуди, е ниската концентрация на тези вещества, която също причинява увреждания. Има разлики в рекомендациите за използване и това, което ние намираме. Ние използвахме много по-ниски концентрации, но въпреки това увреждане има. Натриевият нитрит, който се слага в месата, е едно от най-опасните съединения. Другото много опасно вещество са оцветителите, които дават ярките цветове в сладкарството. Те, вероятно, се натрупват в организма", каза шефът на лабораторията доц. Георги Милошев пред БНР.

Доц. Милошев обясни, че заради липса на достатъчно финансиране, те не са изследвали ефекта от натрупването на такива вещества в човешкия организъм. Той заяви, че от института се борят за финансиране и обясни, че има пасивна съпротива срещу подобни изследвания, защото те излагат нелицеприятни факти.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.