iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хванаха Първанов в лъжа, той се защитава

Хванаха Първанов в лъжа, той се защитава 08_1439190907

Хванаха Георги Първанов хванат в лъжа. Той е дал 60 000 лева за хотела на сина си, а декларирал по-малко, като той се защити, че 25 години е бил на високо платени постове.

Георги Първанов поиска включване в сутрешния блок на bTV по време на репортаж за хотела на сина му Ивайло. "Синът ми е купил акции от хотела. За последната година този хотел има печалба 40 000 лева, но синовете ми имат компютърна фирма и имат два пъти повече печалба от нея. Те придобиват не само активите на хотела, но и пасивите, задълженията", посочи Първанов.

Бившият президент e помогнал на сина си Ивайло за 5-звездното бижу с 60 000 лева. Репортерът Стоян Георгиев обаче показа декларацията на Първанов пред Сметната палата и изчисли, че общо със съпругата си имат около 52 000 лева, които включват кредит и депозит. След като беше засечен в разликата на парите, Първанов се измъкна, че е лидер на партия и намекна, че има разлика от доходите му от 2014 г. досега.

"Фирмата на моите синове има печалба, която е достатъчна, за да бъдат изплатени тези 270 000 лева, които са взети като заем. Оттук нататък има задължения на хотела. Синът ми прави рискова инвестиция", защити се Първанов. Заемът, който е отпуснала банката на Ивайло и на съдружничката му Мариана Добрева, сестра на депутата Кирил Добрев, е общо 7, 537 млн. лева. Първанов обясни, че парите, които трябва да погасява синът му, са са около 2,5 млн. лв, но те били изтеглени от предишния собственик на хотела и дългът бил прехвърлен на Първанов-младши, който трябвало да изплаща дълговете.

"Заемът за покупката е взет една седмица преди сделката от предишния собственик. Вие постоянно изтъквате възнагражденията на сина ми. Но аз имам над 30 години трудов стаж, а през последните 25 години съм на високо платена работа", допълни той. Водещият Стоян Георгиев отговори с изваждане на годишната му декларация и посочи, че от там се вижда, че не е богат човек. На въпрос с колко пари е помогнал на сина си, за да купи хотела, Първанов отговори: С достатъчно в рамките на тези 207 хиляди лева. Ако има проверка, това ще стане ясно. Вероятно около една трета е сумата, която сме дали ние с моята съпруга, отсече той.

Разследване на Стоян Георгиев обаче показва, че синът на бившия президент е взимал едва 1000 лева заплата като собствен работодател на компютърната си фирма, в която са работили още двама души. Капиталът й обаче е на стойност 300 000 лева, от които Ивайло Първяанов е взел заем. Репортерът на БТВ попита реторично, как мъж на 27 години, който няма управленски опит, може да управлява милиони.

Бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров коментира, че декларациите в службата са фиктивни и тя няма разследващи функции. На базата на данните, които се подават в нея НАП можела да направи проверка, след което ДАНС да разследва конкретните случаи.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.