iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Храненето може да засили имунитета

Храненето може да засили имунитета 02_1424787229

Чрез подходяща храна можете да се предпазите от грип. Честото миене на ръцете и почивката са важни, но не са достатъчни, за да избегнете коварните вируси.

Всичко опира до добрия имунитет, който се засилва именно от пълноценното хранене. Учените са на мнение, че ако спазваме определена диета, значително ще намалим вероятността да разболеем.

Какво е необходимо на първо време?

- Приемането на ацидофилусни бактерии. Те се съдържат в киселото мляко и млечните продукти и отговарят за балансирането на чревната флора. Също спомагат за поддържане на екологията в стомашно-чревния тракт, борейки се с болестотворните микроорганизми. Пробиотиците имат и други специфични оръжия: произвеждат бактерицидни вещества, млечна и оцетна киселина и директно увреждат или потискат растежа на болестотворните микроорганизми чрез подкиселяване на чревното съдържимо.

- Витамин С. Той поддържа имунната система, помага на организма да се възстанови, пази дори от рак. За да си го набавим, е нужно да приемаме много плодове и зеленчуци, богати на витамина.

- Пълнозърнести храни. Те са богати на фибри и полезни вещества. За да повишим имунитета си, трябва да заменим обикновения хляб с пълнозърнест и да наблегнем на ядките и мюслите.

- Чесън. Той е отличен естествен антибиотик, който ни пази от всякакви болести. Поне една скилидка чесън на хранене ще направи чудеса за здравето ни.

Ето и няколко предложения за закуска, обяд и вечеря, които ще подсилят имунитета ни и ще ни помогнат срещу коварните грип и настинка в студените зимни месеци.

Закуска

Първи вариант:
Прясно изстискан портокалов сок. Овесена каша с обезмаслено прясно мляко и сушени боровинки.

Втори вариант:
Сок от грейпфрут. Купичка мюсли с нискомаслено мляко, към което са добавени шепа ягоди.

Трети вариант:
Свеж доматен сок с добавена капсула витамин С. Тост от пълнозърнест хляб с фъстъчено масло. Една мандарина.

Обяд

Първи вариант:
Боб чорба или леща, леко подлютена. Салата от жълта, червена и зелена чушка, подправена с малко сметана и зехтин. Ванилов сладолед с нарязани ябълки и поръсен със стафиди.

Втори вариант:
Изпечено на скара пуешко филе, филия пълнозърнест хляб, салата от тъмнозелени листни зеленчуци, домат и краставица.
Една мандарина или лимоново кисело мляко с овесени ядки.

Трети вариант:
Пица със сирене, броколи, лук и гъби. Салата от зеле, моркови и червена чушка, обилно полята с ябълков оцет и зехтин. Плодова салата с ванилов йогурт.

Вечеря
Първи вариант:
Салата от тигрови скариди, лайм и настърган кориандър. Картофи на фурна с малко сметана. Парче диня или една ябълка.

Втори вариант:
Пилешко филе в чесново-меден сос. Броколи на пара. Плодова салата от ягоди или ябълки.

Трети вариант:
Спагети с чесън и доматен сос. Салата от домати, лук и тънко нарязана чушка - червена, жълта и зелена, подправена със зехтин и ябълков оцет. Плод от манго или папая, подсладен с мед.

За да се предпазим от грип, трябва още редовно да проветряваме помещението, в което стоим, за да предпазим от изсушаване носоглътката - това способства за проникването на инфекции. Също така не бива да забравяме приема на допълнителни витамини и минерали под формата на таблетки.

Често мийте ръцете си, особено ако наоколо има болни хора. Намалете до минимум цигарите, алкохола и полуфабрикатите, като ги замените с витаминозни плодове и зеленчуци.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.