iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората стават убийци и насилници заради гените си

Хората стават убийци и насилници заради гените си 12_1417519659

Склонността към насилие се предава по наследство, като хемофилията. Ако детето расте в проблемно семейство, се проявяват „Лошите” гени.

Хората стават убийци и насилници не заради тежкото си детство или сбърканото обществено устройство, а заради особеност на собствената си биология. Това твърдят финландски учени, изследвали склонността към агресия у човека. Новото изследване, публикувано в журнала “Молекюлър сайънс”, анализира няколко специфични гена, виновни за агресивното поведение на осъдени престъпници.

Първият ген, отговорен за насилието, е единицата на наследствеността, която кодира ензима моноамин оксидаза (МАОА). Той е отговорен за унищожаването на невротрансмитери като допамина. Намаляването на активността на ензима в мутиралата форма на гена е свързана с вероятността да станеш престъпник.

Вторият ген е CDH13, участващ в развитието на връзките между невроните в мозъка. Известно е, че мутациите му допринасят за развитие на синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) при деца.

Учените установили, че лишените от свобода, които са извършили тежки престъпления и особено убийства, имат намалени стойности на МАОА. Експертите посочват, че измененията увеличават склонността към насилие цели 13 пъти.

По-голямата част от насилствените престъпления се извършват под въздействието на алкохол или наркотици, които повишават нивото на допамин. Учените допускат, че ниските нива на допамина тласкат тези хора да използват стимуланти и да проявяват насилие. Освен това ниската активност на този ген променя нивата на серотонина и води до неконтролируемо поведение.

Интересно е, че МАОА е разположен в X-хромозомата и „агресивният” му дефектен вариант може да контролира поведението само при мъжете, които не разполагат с втора Х-хромозома за балансиране, както е при жените. Това означава, че склонността към насилие се предава на поколенията по същия начин, както рядкото генетично заболяване хемофилия. Понеже жените имат две X-хромозоми, в повечето от случаите те не показват клинично значими признаци на заболяването, тъй като дори едната Х-хромозома да е засегната, другата компенсира нужните фактори.

Като цяло МАОА и CDH13 имат вина за около 10,5% от тежките насилствени престъпления. На пръв поглед това може да изглежда малко, но за специфични гени такъв „принос” може да се смята за значителен.

Изследователите посочват, че „лошите” МАОА и CDH13 се проявяват, в случай че детето расте в проблемно семейство. И особено ако то не се образова или има твърде авторитарни родители. Учените са оптимисти, че негативната генетична обусловеност може да се компенсира, ако в семейната среда има добри отношения и детето расте в приятелска атмосфера.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.