iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хората с намалена подвижност вече ше могат да влизат в морето

Хората с намалена подвижност вече ше могат да влизат в морето 06_1434445278

Уникално за България съоръжение "Водно конче" ще осигури достъпна среда за хората с намалена подвижност, като съоръжението е от типа "пътека" и ще бъде инсталирано на плажа във Варна, в квартал Аспарухово, местността Карантината.

То ще представлява задвижвана от слънчева енергия платформа, в която човекът с увреждания сяда и плавно бива пренесен до морската вода на дълбочина около 1 м. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, ще могат да извършват движения във водата, а някои от тях дори да плуват, съобщават организаторите. Към съоръжението ще има и сервизна база за преобличане.

Създателите на пътеката "Водно конче" са ентусиазирани варненци от фондация "Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия", водени от Пламен Климов, които са се посветили на работата за хора с увреждания. Пътеката е първата стъпка в програмата на Центъра, която включва още плаващ плажен стол "Водно конче" и "Водно конче" за влизане в басейн.

Инициативата се подкрепя от Министерството на младежта и спорта и Областна администрация Варна. За да успеят да наберат всички необходими средства, създателите на "Водно конче" ще проведат днес в Археологическия музей благотворителен арт търг. На търга пред поканените ценители ще бъдат експонирани 30 художествени фотографии на Дияна Димитрова, като авторката ще предостави събраните средства за благородната кауза.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.